Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 64 glasov Ocenite to novico!
Predelano meso
Med predelano meso spadajo hrenovke, klobase in konzervirano meso, načini predelave pa vključujejo soljenje, prekajevanje, fermentacijo ali dimljenje. Foto: BoBo

Dodaj v

WHO: Predelano meso povzroča raka na debelem črevesu

Tveganje tudi z uživanjem rdečega mesa
26. oktober 2015 ob 13:31,
zadnji poseg: 26. oktober 2015 ob 13:54
Pariz - MMC RTV SLO, STA

Prehranjevanje s klobasami, šunko in drugim predelanim mesom povzroča raka na debelem črevesu, verjetno pa tudi rdeče meso, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki je del WHO-ja, je svarilo utemeljila na na pregledu več kot 800 študij, ki so raziskovale povezave med prehranjevanjem z mesom in rakom. "Zaradi velikega števila ljudi, ki uživajo predelano meso, ima njegov svetovni vpliv na pojavnost raka pomen za javno zdravje," je poudaril predstavnik IARC-ja Kurt Straif.

Med rdeče meso se štejejo govedina, teletina, svinjina, jagnjetina, ovčetina, kozje in konjsko meso. Med predelano meso med drugim spadajo hrenovke, klobase in konzervirano meso, načini predelave pa vključujejo soljenje, prekajevanje, fermentacijo ali dimljenje.

Za posameznika, ki uživa predelano meso, je tveganje, da zboli za rakom, statistično majhno, a narašča s količino zaužitega tovrstnega mesa. "Vsaka 50-gramska porcija predelanega mesa, ki jo pojemo na dan, za 18 odstotkov povečuje tveganje za kolorektalni rak," so povedali v agenciji.

Dokazi o rakotvornih učinkih rdečega in predelanega mesa
Poročilo je pripravilo 22 strokovnjakov iz 10 držav, v njem pa so razkrili močne dokaze, ki podpirajo trditve o rakotvornih učinkih uživanja rdečega mesa, predvsem ko gre za raka debelega črevesa in rektuma, pa tudi slinavke in prostate. Ko gre za predelano meso, po navedbah IARC-ja obstaja dovolj dokazov, da njegovo uživanje povzroča kolorektalni rak.

Agencija, ki ima sicer sedež v Lyonu, je predelano meso uvrstila v isto kategorijo povzročiteljev raka, v kateri sta tudi tobačni dim in azbest, je pa hkrati poudarila, da to ne pomeni, da je enako nevarno. Strokovnjaki v študiji pa niso ugotovili, ali kuhanje mesa vpliva na tveganje za raka.

V poročilu je sicer IARC še poudarila, da bi morale ugotovitve strokovnjakov vladam in regulatorjem pomagati najti ravnovesje med tveganji in koristmi uživanja rdečega mesa, ki je pomemben del človekove prehrane.

B. T.
Prijavi napako
Komentarji
DrMinistr
# 26.10.2015 ob 13:44
Kdaj bojo pa objavili študijo, da je najbolj nevarna stvar pravzaprav življenje...ima 100% smrtnost.
tanj
# 26.10.2015 ob 13:52
Za koliko let? Pri jajcih in maslu je namreč trajalo kar nekaj let, preden so ugotovili da načeloma niti nista strupena. Špinača je tam na dve do tri leta - zdrava / strupena / zdrava / strupena.

Zmernost je pomembna, zmernost.Ekstremi v eno ali drugo smer so tisti, ki so škodljivi in predvsem hudo, hudo nadležni.
iufhdfewd
# 26.10.2015 ob 13:47
Zdaj je treba ugotovit al je res krivo meso ali pa katera od kemikalij ki se uporablja pri predelavi.
Kaki nitrati mogoče?
Cenzuriran
# 26.10.2015 ob 14:07
Meso ne povzroča raka, pač pa svinjarije s katerimi futrajo in špikajo živali
sosman
# 26.10.2015 ob 14:00
Masovna mesna industrija, vse prepojeno z antibiotiki in raznimi dodatki, poceni krmo, pardon my french: sh*t in, sh*t out. Ne moreš živali, ki praktično ni videla sončnega dneva, zaklati in potem misliti, kako zdaj zdravo ješ.
gozdjedom
# 26.10.2015 ob 13:45
bomo jedli nepredelano
RoSeR
# 26.10.2015 ob 13:55
Ti članki, tako kot na pol narejene študije, so smešni. Resnica pa je zakrita vsem. ... Novinarji bi že dosti naredili, če bi vsakodnevno pisali o sladkih pijačah, o vidnem in skritem sladkorju, itd. Če bi že tu začeli, bi imeli bolj zdravo prebivalstvo ... aja, koorporacije so zadaj, pa ne morete o tem poročat.
Guliarth
# 26.10.2015 ob 14:17
Vse enake paprike po izgledu enake plastičnim v trgovinah so pa ultra zdrave? Koliko bolj ali manj nevarne v primerjavi s šunko v ovitku?
Grem na čevape jutri, polza večerjo enega lepo posušenega jelenčka v klobasici, za izravnavo pa konopljino olje z izvlečkom CBD smole pa naj se rak v meni sam zaduši.
Praaslovan
# 26.10.2015 ob 14:19
Kaj pa imamo še na voljo? Umetno hranjene piščance, s težkimi kovinami zastrupljene morske ribe, ali pa desetkrat škropljeno zelenjavo.
čofotalček
# 26.10.2015 ob 13:46
Sicer je pa to že splošno znano, morda se ne dovolj informira potrošnikov.
foteljas
# 26.10.2015 ob 14:11
Najbolj zdravo - vsakega po malo !
čofotalček
# 26.10.2015 ob 13:45
Od danes naprej samo še klobase s tifujem in sojo.

... ker so ziher bolj zdrave?
hepimen
# 26.10.2015 ob 14:45
Za predelano hrano na splošno (in ne samo meso) je znano, da notri zmečejo vse mogoče konzervanse, kako bi drugače rok trajanja pakiranja nekaterih nezmrznjenih izdelkov lahko bil eno leto?

Me pa moti, da so pa morali zraven vreči "verjetno pa tudi rdeče meso". Kaj zdaj verjetno, a je ali ni? Pa ves tisti predelani veganski krep v Sparovem hladilniku, je najbrž ultra zdrav, če potrebuje še več predelave in dodatkov kot domača klobasa?
AM
# 26.10.2015 ob 14:42
V sorodnih člankih pa je na prvem mestu ta:

"Avstrijska raziskava: Vegetarijanci so manj zdravi od mesojedcev"

Potem vidiš, da je vse škodljivo...
dolenjc2000
# 26.10.2015 ob 14:06
Komaj čakam da pridem domov in si privoščim 200 g goveji steak "medium done". J****š take raziskave, kjer ti perejo možgane, kjer so notri iste informacije že od opice... Ljudje smo "karnoviori" in tega se bom držal. Kakršnokoli sprenevedanje oziroma vožnja v drugo smer (aka. veiji, vegani, tralala) terja bolezni 21 st., ki je za določeno industrijo zaželena.

Kakorkoli vsi enkrat zapustimo ta svet. Tako ali drugače. Jaz bom do takrat jedel "po domače" :)
Kekec99
# 26.10.2015 ob 14:22
In s čem so se prehranjevale te živali? Sam uporabljam doma pridelano hrano, in verjamem da ta ne povzroča raka. Prašiči jedo deteljo, koprive, buče, ... Raka povzročajo "superduper" praški ki povečujejo prirast in ne meso kot tako. Ga ne poznam zdravnika ki bi se odrekel podarjenemu pršutu.
Kauko
# 26.10.2015 ob 14:07
Spet taki naslov da te mine... Povzroča... A je res težko napisati, da je večja verjetnost?
MYX8
# 26.10.2015 ob 14:00
Zanimiva novica, me zanima koliko ljudi bo zaradi tega spremenilo prehranske navade? Verjetno zelo malo.
rende2009
# 26.10.2015 ob 15:58
Prebral vse komentarje in vidim, da se tole vrti predvsem v mi vs vi obliki in strupi ki so dodani mesu. Oboje je sicer relevantno, a problem mesa tici drugje. Tezava je sproscanje toksinov med gnitjem, kar pa se dogaja v crevesju. To je rakotvorno. Da ne bo pomote, jem od angusa do ohrovta, in najraje z maslom. Ne spremeni pa to dejstva, ki je ze leta znano. Mi je vsec, da pisejo o tem. Vsak naj se sam odloci. Nima smisla kricat in prepricevat drugih. To je otrocje.
gumball
# 26.10.2015 ob 14:40
"Končno. Dobro jutro. Jaz sem že na varni strani." - kaj res? ali si nehal jesti ali pa si tako naiven, da misliš da je vsa ta zelenjava, soja in oreščki prepeljani iz kdo ve kje kaj bolj zdravo...
biancocelesti
# 26.10.2015 ob 14:23
Že ko vidim kdo je delal in objavil raziskavo dvomim v njo... Povzročitelji raka so Natrijev nitrit in ostali konzervansi in aditivi, katere vsebuje predelano meso, pa tudi dejstvo, da danes živali krmijo z gensko spremenjeno sojo in ostalo hrano, pridobljeno s pomočjo pesticidov, zato niti meso živali ne more biti brezhibno, daleč od tega.

V preteklosti so naši predniki jedli veliko rdečega mesa pa ni bilo prav veliko rakavih obolenj...
5tane
# 26.10.2015 ob 14:44
Sporočilo tega članka je. Jejte raje gensko spremenjeno zelenjavo.
tron
# 26.10.2015 ob 14:35
Nitrati,konzervansi,soli itd naredijo takšno škodo črevesju,da si mi še mislit ne moremo.
Vzemite kakšno klobaso v roke in preberite kaj vsebuje.
Zraven mesa najdeš na ducate E-jev,nitrate,soli itd.
Atma
# 26.10.2015 ob 14:08
Žar mojstri pa to ...

Jedenje mesa in posledična odgovornost/breme, ki si ga ustvarjamo s tem, je veliko večja na dušni ravni, kot na fizični ravni; te ugotovitve so znane že od prej, WHO pač izjavi v svojem "poslanstvu" ...
sosman
# 26.10.2015 ob 15:13
Pod okriljem TTIP pa prihajajo še s klorom prepojeni piščanci, ki se bodo priključili temnemu mesu. Salmonele res ne boš dobil, boš pa vse drugo.
mitjek
# 26.10.2015 ob 15:04
vegiji...nimam nobenega namena da vam vsiljujejem meso, ampak tudi vi nas mesojede pustite pri miru.

Kupi zrel paradižnik in ga postavi zraven ravno utrganega na vrtu. Domač bo propadel v zelo kratkem ruku, medtem ko je trgovinski še nekaj dni kot iz škatlice.

Vse kar nam prodajajo multinacionalke je tako ali drugače preparirano, konzervirano, pretirano špricano.

Mi pa grejo na jetra vegiji, ki si mislijo, jaz sem vegi, sedaj pa morajo drugi tudi biti. Poznam primer iz vrteca ko 3 letni otrok ne sme jesti mesa, ker so se starši odločili da bodo otroci vegeiji.....pri starih starših pa tolčejo po klobasah, ko starši ne vidijo :D
vidaest
# 26.10.2015 ob 14:46
Smešne so primerjave z zastrupljeno zelenjavo. Saj če je paprika 10x špricana in strupena, to še ne pomeni, da pa je meso zdravo, češ, saj tudi zelenjava ni zdrava.

Pa tudi primerjave s preteklostjo so neresne. Naši predniki so jedli rdeče meso? Naši stari starši so jedli meso samo ob praznikih. Če pa kdo misli na tiste izpred 10,000 let pa tudi ne vemo, kako dolgo so živeli in če so umirali od raka. Sigurno pa niso živeli tako dolgo kot mi, saj se življenjska doba podaljšuje, pa tudi rakava obolenja rastejo.

Sam sem prepričan, da občasno kak kos naravno gojenega mesa ne more narest raka. Ampak zmernost dandanes pomeni staromodnost.
jfri
# 26.10.2015 ob 14:25
Žalostno je, da ljudje začnejo postrani gledati na meso šele, ko jim nekdo pove, da ni zdravo (za njih). Medtem, ko je človek še vedno daleč najbolj smrtonosna bolezen za praktično vse živali na svetu.
DLeagueStar
# 26.10.2015 ob 13:56
"Vsaka 50-gramska porcija predelanega mesa, ki jo pojemo na dan, za 18 odstotkov povečuje tveganje za kolorektalni rak,"

Če vsak dan ješ rdeče meso je veliko drugih stvari prej za razmislit, kot to, da si za slabih 20% povečaš možnost raka.
Branko57
# 26.10.2015 ob 15:06
"Vsaka 50-gramska porcija predelanega mesa, ki jo pojemo na dan, za 18 odstotkov povečuje tveganje za kolorektalni rak,"

In kaj naj bi to pomenilo? Glavno, da nekaj napišete in nimate pojma kaj sploh predstavla. Sramotno novinarstvo.
jodlzi
# 26.10.2015 ob 13:43
končno se bo začelo o tem javno govorit...
mikitr
# 26.10.2015 ob 15:00
Kaj pa razlika med doma pridelanimi naravnimi sestavinami in industrijo,z raznimi dodatki,ojačevalci in konzervansi. in vso svinjarijo ki jo dodaja sestavinam??
am shagar
# 26.10.2015 ob 14:44
Treba je jesti vsega pomalem po možnosti pridelano doma oz. drugače povedano jesti je treba hrano in ne hranila, ki so pridobljena hitro z dodatkom kemije živalim, pesticidi, GSO itd.
ZeK
# 26.10.2015 ob 14:39
WHO: Predelano meso povzroča raka na debelem črevesu

čas za razmislek, pri nas doma očitno pojemo premalo tatarskega biftka.
bo treba kmalu nadoknaditi.
boxi
# 26.10.2015 ob 13:45
Ja,najbrž...
dusan21
# 26.10.2015 ob 16:43
Najbolje,da nič ne jemo in umremo vitki in zdravi.
am shagar
# 26.10.2015 ob 14:47
@Modrijan

WHO je pa še ena izmed organizacij svetovnih vladarjev za obvladovanje sveta. Verjeti njim je isto kot verjeti lopovu, k isi ogleduje tvojo hišo, da je ne bo poskušal oropati.
at111
# 26.10.2015 ob 17:53
@Ales505 - "brez mesa ni življenja..."

Povej to njemu Patrik Baboumian

pa njemu Rich Roll

pa njemu Mac Danzig

in njim Frank Medrano & CO

in njim Amazing Athletes

in njim Einstein, Gandhi and da Vinci, through Paul McCartney, Brad Pitt and Pierce Brosnan and to Carl Lewis, Edwin Moses and Timothy Bradley.

Aja kaj si že hotel povedati??
MucaMaca
# 26.10.2015 ob 16:02
Vsaka 50-gramska porcija predelanega mesa, ki jo pojemo na dan, za 18 odstotkov povečuje tveganje za kolorektalni rak.

Vse lepo in prav, ampak to ni nič v primerjavi z 20-krat (2000 %) povečanih tveganjem za nastanek kolorektalnega raka zaradi dolgotrajnega negibanja in debelosti. V tem je pravi problem sodobnega človeka o katerem se nerado govori. Po novih medicinskih priporočilih, bi moral človek izvajati srednjo težavno aerobno vadbo vsaj pol ure (idealno eno uro) vsaj pet dni v tednu, obenem pa še vsaj dvakrat tedensko izvajati vaje za moč. Že po neprekinjenemu enournemu sedenju se v telesu začnejo dogajati vnetni procesi, kaj šele če sedimo sedem in več ur dnevno, kar je razumljivo, saj je človek po antropoloških raziskavah pred razvojem poljedestva povprečno prehodil 15-18 km (moški) oziroma 12-15 km (ženske) dnevno. Če to pretvorimo v ure, je to znašalo od 2,5 do 3,5 ure hoje dnevno. Danes povrečen Američan prehodi manj kot 4 kilometre dnevno (manj kot uro dnevno), povprečen Evropejec pa manj kot 6 kilometrov dnevno (dobro uro dnevno).
Yeah sure
# 26.10.2015 ob 15:07
splošno znano

ena najnevarnejših besednih zvez dandanes.
KovacevaKobila
# 26.10.2015 ob 15:00
Meso ne povzroča raka, pač pa svinjarije s katerimi futrajo in špikajo živali

Jep. Hkrati pa se sprejema raznorazne trgovinske sporazume, ker se po mnenju številnih pametnih glav uboga podjetja dušijo pod regulacijo, ki skrbi za zdravstveno neoporečnost hrane.
Kekec99
# 26.10.2015 ob 14:54
@Modrijan6
Tudi svinjska mast naj nebi bila zdrava, novejše raziskave pa pravijo da temu ni tako.
Glede zdravnikov ki počitnikujejo na račun farmacevtskih korporacij in njihovih mnenj ,bi se tudi lahko pogovarjali.
AM
# 26.10.2015 ob 14:51
vidaest

Če govoriš izpred 10.000 let. Kolikor so me učili v šoli je bila takšna:
Lov in nabiralništvo:
Kar pomeni: večinoma rdeče meso, sadje in mogoče zelenjava.

ni bilo: kruha in mleka.

Kaj je sedaj zdravo ?
doba
# 26.10.2015 ob 18:12
@ G. Bruno: posebej zate:
"Življenje se je začelo v morju in še danes naše telo vsebuje več kot 70% vode. PH vrednost morske vode znaša med 8-8,5, medtem ko naše telo vzdržuje v krvi pH vrednost v zelo ozkem področju med 7,35-7,45, kar pomeni, da potekajo vsi življenski procesi v rahlo bazičnem okolju."
"Pri pregledu številnih raziskav iz področja evolucije človeka, njegove prehrane in pri opazovanju narave ter njenih številnih dobrin lahko ugotovimo, da presnova človeka ni prirejena za tako visok delež kislin, ki jih povzroča moderna prehrana in način življenja (Cordain in sod., 2000a,b, Cordain in sod., 2005). Moderni način in prehranske navade z visokim deležem živil z nizko vsebnostjo bazičnih mineralnih snovi povzročajo prekomerno nastajanje kislin in vodijo v zakisanje telesa. Nasprotno pa potrjujejo raziskave Remer-ja in sod.,(2008), da vegetarijanska prehrana, ki vsebuje visoke količine bazičnih mineralnih snovi znižuje izločanje skupnih organskih in anorganskih kislin v urinu. Tudi stresni način življenja z velikimi duševnimi in čustvenimi obremenitvami dodatno obremenjujejo telo s kislinami. Telo poskuša ohraniti kislinsko-bazično ravnotežje in uporablja vse bazične snovi iz mehkih tkiv, telesnih tekočin in nazadnje iz kosti, zaradi česar pride do izgube mineralov v vseh omenjenih tkivih. Na začetku telo zelo hitro kompenzira stanje zakisanja, vendar se med dalj trajajočim stanjem zakisanja pojavljajo številni simptomi kot so nenadne bolečine v vratnem ali ledvenem delu hrbtenice, povečanje želodčne kisline, motnje v prebavi itd. Šele kasneje se pojavijo znaki bolezni, ki jih danes pripisujemo civilizacijskim obolenjem, proti katerim se moderna medicina bori brez večjih uspehov in jih pripisuje številnim dejavnikom stresa in okolja. Hitre spremembe zvišanja kislin v krvi oz. rdečih krvnih telescih povzroča zmanjšano pretočnost krvi in pojava lepljenja rdečih krvnih telesc in spremembo njihove elastičnosti s posledicami motnje pretoka v kapilarah in pojava infrktov. Tudi pogosta obolenja kot so revmatične oblike artritisov in artroz so posledica odlaganja kislih odpadnih snovi v sklepih in medceličnem prostoru."

> Vir: Kisline škodujejo vsakomur - Najpreje umirajo gozdovi in za njimi človek. A.Krušič-Kaplja in L.Krušič
mirlav
# 26.10.2015 ob 15:50
po pojedini predelanega mesa , nazdravimo z coca colom za dobro zdravje, in se zahvalimo našim predelanim novinarjem za nasvet.
ZeK
# 26.10.2015 ob 15:27
jemo meso z domače kmetije in smo zdravi kot dren.
jemo tudi našo zelenjavo, a nepreveč, saj ne odžiramo hrane naši hrani!
Kekec99
# 26.10.2015 ob 14:58
Pršut se suši s s pomočjo burje, ta "konzervans" te lahko le prepiha. Domače je zdravo.
________
# 26.10.2015 ob 14:33
Končno. Dobro jutro. Jaz sem že na varni strani.
Zagor te Nej
# 26.10.2015 ob 14:12
Vsak je svojega telesa gospodar in naj je kar hoče. Jaz naprimer sem si danes privoščil pečeno "carsko meso" (googlaj). Okusno, da mu ni para.
Zuppkko
# 28.10.2015 ob 17:44
BOLJŠA izbira >>> nutritionfacts.org
Kazalo