UKC Ljubljana. Foto: BoBo
UKC Ljubljana. Foto: BoBo

Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Mrvič je na novinarski konferenci pojasnila, da so na oddelkih za intenzivno terapijo obravnavali 45 bolnikov z gripo in 36 z RSV-jem. Po njenih predvidevanjih je letošnja sezona gripe že na vrhuncu, saj so v zadnjih dneh številke o bolnikih stabilne. Skoraj polovica bolnikov, ki so jih do zdaj sprejeli, so bili otroci, gre za predšolske in šolske otroke. Zdaj pa med sprejetimi v bolnišnico narašča število bolnikov, starejših od 65 let.

Sezona gripe traja do meseca maja


Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila, da ima približno tretjina obolelih z gripo podtip virusa A(H1N1), ki pri mlajših otrocih povzroča težji potek bolezni. Tako so že zdaj krepko presegli število obolelih v primerjavi z lanskim letom. "Ne spomnim se leta, ko bi otroci tako množično obolevali," je dejala.

Po mnenju strokovnega direktorja Pediatrične klinike Marka Pokorna je več razlogov za to, da je zbolelo toliko otrok. Eden izmed njih je nizka precepljenost populacije, zaradi česar je velik del ljudi dovzeten za gripo. Po njegovih besedah se je lahko tudi spremenil virus do te mere, da velik del otrok še ni odporen proti njemu, saj se z njim še niso srečali. K možnosti za širjenje prispeva tudi bližina – več otrok je v vrtcih in šolah, večja je možnost prenosa.

Resda je Slovenija zdaj med sosednjimi državami edina s tako visoko obolevnostjo, a po njenih besedah "eden mora biti prvi". Predvideva, da bodo zelo verjetno sledile druge države. Morda se bodo takšni razsežnosti izognili v Veliki Britaniji, kjer imajo višji delež precepljenih otrok, zdravstvenih delavcev in starejših proti gripi. Med otroki, ki so jih sprejeli na Pediatrični kliniki, ni bil nihče cepljen proti gripi, je pojasnila Mrvičeva. A so po njenih besedah starši letos začeli množično razmišljati, da bodo v prihodnji sezoni cepili otroka, zlasti ko so videli hude zaplete.

Sezona gripe na vrhuncu, hospitaliziranih 700 ljudi

Med zapleti pri otrocih so bile v glavnem pljučnice in vročinski krči, nekaj je bilo tudi nevroloških zapletov, je povedal strokovni direktor Pediatrične klinike Marko Pokorn. Več hospitaliziranih je bilo mlajših od dveh let. So pa imeli tudi otroke z zelo težkim potekom bolezni, ti se zdravijo na oddelku za intenzivno terapijo. Pri enem otroku so v torek morali opraviti kirurški poseg, enega vrtčevskega otroka pa so morali zaradi oslabitve srčne mišice priključiti na zunajtelesni krvni obtok. Lejko Zupančeva je tudi pojasnila, da imajo v tem trenutku zapolnjene vse oddelke intenzivne terapije. Na oddelku za epidemije na Vrazovem trgu so dodatno zagotovili še deset postelj, vse so zasedene. "Obrat je zelo hiter. Včasih gre kdo kakšen dan prehitro domov," je dodala.

V osnovnih šolah manjka skoraj petina otrok. Foto: Pixabay
V osnovnih šolah manjka skoraj petina otrok. Foto: Pixabay

Šole zdesetkane

Gripa je sicer zdesetkala tudi navzočnost v nekaterih šolah. Na ministrstvu za izobraževanje so na podlagi podatkov za 80 odstotkov šol za STA pojasnili, da je 30. januarja v povprečju v šolah manjkalo 19,71 odstotka otrok, na eni šoli je manjkalo kar 83,79 odstotka otrok. V petini šol so morali zaradi odsotnih učencev reorganizirati pouk, v 15,6 odstotka šol pa so morali reorganizirati pouk zaradi odsotnih učiteljev.

Teden pozneje je povprečno v šolah manjkalo 15,56 odstotka otrok, v eni šoli nihče, največ pa 52 odstotkov. Zaradi odsotnih učencev so morali reorganizirati pouk v 15,5 odstotka šol in zaradi odsotnosti učiteljev v 13,9 odstotka šol. Sicer pa se zunaj sezone gripe in viroz po podatkih šol odsotnost giblje med nič in petimi odstotki.

Mogoč scenarij pustošenja gripe iz leta 1918

Kako se bo epidemija koronavirusa razvijala, se ne ve. A je po besedah Lejko Zupančeve mogoč tudi scenarij gripe iz leta 1918, ko je zbolelo na milijone ljudi. "Če bi virus ušel izpod nadzora, bi bilo prizadetih veliko ljudi. Smrtnost sicer ni visoka, ampak virusi imajo možnost mutacije in bi lahko začel pobijati ljudi," je dejala. Po njenih besedah je napovedati usodo tega virusa tako, kot bi napovedovala iz kavne usedline.

Če bi v Sloveniji imeli nekaj bolnikov s tem virusom, bi jih na infekcijski kliniki lahko oskrbeli, saj imajo izolacijske sobe z dvojnimi vrati in prezračevanjem. A če bi imeli množični izbruh, bi se zapletlo.

Ob tem sta generalni direktor UKC-ja Janez Poklukar in Lejko Zupančeva pozvala odločevalce k uresničitvi gradnje nove infekcijske klinike. "Ne moremo pričakovati, da bomo vedno ostali na obrobju teh velikih dogodkov. Prej ali slej se bo zgodilo, da bo tudi pri nas katera bolezen izbruhnila," je opozorila Lejko Zupančeva. Primerne infrastrukture za izolacijo bolnikov s hudo nalezljivo boleznijo po njenih besedah v državi ni. Tako nimajo prostorov z dobrim prezračevanjem in podtlakom, s čimer bi preprečili aerogene prenose. Prav tako je po besedah Lejko Zupančeve popolnoma neustrezen urgentno-sprejemni blok na infekcijski kliniki, saj se tam mešajo kužni in nekužni posamezniki, mladi in stari itd.

To bi moral biti eden temeljnih projektov v zdravstvu, je prepričana Lejko Zupančeva. Po Poklukarjevih besedah je projekt že nekaj let izdelan, stroka ga podpira, ocenjen pa je na okoli 38 milijonov evrov.

Sezona gripe je na vrhuncu