V UKC-ju Ljubljana so uvedli interni nadzor glede domnevnega primera evtanazije umirajočega bolnika. Foto: BoBo
V UKC-ju Ljubljana so uvedli interni nadzor glede domnevnega primera evtanazije umirajočega bolnika. Foto: BoBo
Šele vest iz UKC-ja odprla razpravo o evtanaziji
Sum evtanazije v ljubljanskem kliničnem centru

Po poročanju Dela in Dnevnika je sredi decembra umrl 83-letni bolnik, ki je bil po hudi kapi v nezavesti, vbrizgana mešanica kalija in morfija pa naj bi povzročila ustavitev srca. Zdravnik naj bi sicer to storil na željo svojcev. Omenjeni bolnik bi v nekaj dneh v vsakem primeru umrl.

"V vsakem primeru bi v nekaj dneh umrl. Ni bil več pri zavesti. Doživel je obsežno kap, imel je tudi druge težave. Toda to še ne daje nobenemu zdravniku dovoljenja, da bolniku namerno skrajša življenje," je za Delo izjavil prof. dr. Jože Balažic, patolog, ki je kot predsednik komisije za interni strokovni nadzor pregledal dokumentacijo bolnika.

Najprej potrditev evtanazije, nato zanikanje
Strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek je po poročanju Dela povedal, da je zdravnik "zadevo potrdil", zato ga je suspendiral. V internem nadzoru, ki so ga uvedli v UKC-ju Ljubljana, pa je povzročitev smrti zanikal. "Dejal je, da tega ni storil in da je tekočina tekla mimo, torej ne v žilo. Zdaj preverjamo, ali je njegova trditev možna," je za Delo pojasnil Vodušek. Bolnika so pokopali brez obdukcije, tako da materialnih dokazov za evtanazijo ni.

Vodušek nato v izjavi za javnost ni želel ne potrditi ne zanikati, da je zdravnik najprej priznal dejanje, nato pa ga zanikal. "Zadeva je malo izvzeta iz konteksta. Napaka je moja, ker sem skušal novinarki razložiti kompleksnost ozadja oz. da sem postopal, kot sem postopal. Kakšnih nadaljnjih izjav ne bi dajal. Gre namreč za kompleksno zadevo," je povedal Vodušek. Razložil je le, da je vodja oddelka intenzivne nevrološke terapije prišel do njega, ker je bilo tik pred prazniki in je bila njegova predstojnica odsotna. Njegovo poročilo je vzel zelo resno in zdravnika prosil, da ga tudi pisno poda, kar je tudi storil. Poročilo pa je posredoval strokovnemu direktorju UKC-ja, ki je odredil strokovni nadzor glede primera.

Vodušek je še povedal, da je bil bolnik ocenjen kot paliativni pacient (bolnik z neozdravljivo, neobvladljivo boleznijo), obdukcije pa niso opravili zaradi "nesrečnega spleta okoliščin".

Ugotovitve strokovnega nadzora kmalu znane
Strokovni direktor UKC-ja Sergej Hojker je povedal, da je bil po informaciji, da se je zgodil domnevni nedovoljeni poseg oz. kaznivo dejanje, zdravnik suspendiran in umaknjen z oddelka, obveščena je bila policija in sprožen strokovni nadzor. Interni strokovni nadzor bo končan v nekaj dneh in tedaj bo znanih več dejstev.

Ali je napočil čas za evtanazijo tudi v Sloveniji?
Tako Hojker kot Vodušek pa sta menila, da se bo, morda ravno na podlagi tega primera, začela širša razprava o evtanaziji v slovenski družbi. Težava evtanazije je zelo široka in odprta. V evropskih državah ni enotnega pristopa. Belgija, Nizozemska in Švica imajo drugačen pristop kot je pri nas. "Mi imamo jasno zakonodajo, ki se je moramo držati. Po drugi strani pa je morda čas, da se z napredkom medicine, predvsem intenzivne medicine, začnemo ponovno pogovarjati o tem vprašanju, ki pa ga moramo rešiti v širšem kontekstu, skupaj s pravniki in drugimi profili in pogledati ali je čas, da kar koli spremenimo," je menil Hojker.

Vodušek pa je povedal, da sam pozdravlja široko, strpno razpravo o tej problematiki, ki pa ni razprava izključno za medicinsko stroko, temveč bi morala to biti razprava celotne družbe.

Poročilo čaka tudi zdravniška zbornica
Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je povedal, da primer suma evtanazije spremlja in čaka na prve ugotovitve internega strokovnega nadzora v UKC-ju Ljubljana. Opozoril je, da je domnevno vpleteni zdravnik zagotovo v stiski, ter dodal, da mu je zbornica ponudila pomoč. Z omenjenim zdravnikom še niso govorili, so pa drugi zdravniki, ki so mu stopili v bran, obveščeni, v kakšni stiski je.

Zdravniška zbornica zdaj čaka na poročilo nadzora v UKC-ja. Dogajanje spremlja tudi tožilec zbornice, ki lahko v primeru ugotovljenih nepravilnosti oziroma ob zadostnih dokazih vloži obtožnico proti zdravniku. Zbornica lahko poleg tega izvede strokovni nadzor na pobudo ministrstva za zdravje, UKC, na svojo pobudo ali pobudo katere druge ustanove, je pojasnil Možina in dodal, mora biti za uvedbo nadzora s strani zbornice mora biti dovolj jasnih dokazov ter da se v tem trenutku najbolj zanašajo na spremljanje primera s strani tožilca zbornice.

Eden izmed mogočih ukrepov zoper zdravnika je tudi odvzem licence, a je o tem po besedah Možine še prezgodaj govoriti.

Primer preiskujejo tudi kriminalisti
Evtanazija se sicer obravnava kot umor, primer pa preiskujejo tudi ljubljanski kriminalisti. "Lahko potrdimo le, da kriminalisti PU Ljubljana preverjajo sume kaznivega dejanja s poglavja kaznivih dejanj zoper življenje in telo, ki jih predpisuje kazenski zakonik. Kriminalistična preiskava poteka od decembra 2014 po obvestilu zdravstvene institucije," pojasnjujejo na PU-ju Ljubljana.

Šele vest iz UKC-ja odprla razpravo o evtanaziji
Sum evtanazije v ljubljanskem kliničnem centru