Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Glede na to, da države različno spremljajo širjenje covida-19 in imajo različne protokole testiranja na novi koronavirus, Evropski center za nalezljive bolezni opozarja na nepopolnost podatkov. Po besedah epidemiologinje Nuške Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa se že nekaj tednov vendarle nakazuje počasna rast števila pozitivnih primerov.

"Zanimivo pa je, da je manjša rast oziroma celo padec pri starostni skupini 65 let in več. Moramo se zavedati, da ima ta starostna skupina tudi največji delež precepljenih," je dejala. Dodala je, da je nekoliko večji priliv bolnikov v bolnišnice, kar zadeva število smrti, pa kakšnih večjih odstopanj ne opažajo. V različnih regijah je tudi nekaj izbruhov covida-19 v domovih starejših občanov, vendar poteki bolezni, kot ocenjuje epidemiologinja, niso hudi oziroma je "celotna situacija kar v redu".

Sorodna novica Tretja zima s covidom-19: kljub naraščanju okužb razmere v zdravstvu veliko bolj obvladljive

Spomnila je, da Evropski center za nalezljive bolezni napoveduje še nadaljnjo rast števila primerov okužb in tudi hospitalizacij, vendar ne pričakuje večjega števila smrti. Večja rast se pričakuje v Avstriji, Italiji, Franciji, tudi v Sloveniji in Grčiji, a to ne pomeni kakšnih večjih tveganj za potek bolezni. "V Sloveniji po različnih projekcijah pričakujemo vrh konec leta, morda tudi še z zamikom v začetek prihodnjega leta," je dodala.

V ponedeljek znova več kot 3000 potrjenih okužb v enem dnevu

V ponedeljek je bilo v Sloveniji ob 933 PCR-testih in 10.355 hitrih antigenskih testih potrjenih 3044 okužb z novim koronavirusom, v torek, ko je bilo opravljenih 781 PCR-testov in 7959 hitrih antigenskih testov, pa je bilo potrjenih 2365 okužb. Več kot 3000 okužb v enem dnevu so epidemiologi v Sloveniji nazadnje potrdili 10. oktobra.

V bolnišnicah so bili v torek skupno 303 bolniki s covidom-19, od tega jih je bilo zaradi covida-19 hospitaliziranih 87. Na oddelkih za intenzivno nego je bilo skupno 19 bolnikov s potrjeno okužbo, 13 jih je zdravljenje potrebovalo zaradi covida-19.

Po zadnjih podatkih NIJZ-ja sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 1785, število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa 1102.

Za zdaj brez večjih porastov RSV-ja

Kar zadeva gripo in respiratorni sincicijski virus (RSV) so na NIJZ-ju od oktobra po navedbah epidemiologinje imeli 83 primerov influence A in štiri influence B. Je pa velik porast gripi podobnih bolezni v Kanadi in ZDA, kjer se tudi število hospitalizacij močno povečuje.

Porast RSV-ja so letos v nekaterih državah opazili že zelo zgodaj, torej preden so to pričakovali. Nekatere države, kot so Francija, Švedska, Irska, so že septembra poročale o izjemnem porastu teh okužb pri otrocih, mlajših od 10 let. "Pri nas razmere spremljamo, trenutno ni večjih porastov," je dejala.

Širjenje covida in drugih respiratornih bolezni

Ob sočasnem kroženju RSV-ja, gripe in covida-19 pozivi k preventivnemu ravnanju

Nacionalna koordinatorka programa cepljenja pri NIJZ-ju Marta Grgič Vitek je povedala, da je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni objavil oceno tveganja glede širjenja respiratornega sincicijskega virusa v državah EU-ja, v katerih povsod zaznavajo porast v vseh starostnih skupinah, a bolezen najbolj ogroža dojenčke in starostnike ter kronične bolnike.

Pričakujejo tudi pritisk na zdravstvene sisteme, zato priporočajo, da se čim bolj izvajajo predvsem nefarmakološki ukrepi. Čakš Jager v izogib omenjenim okužbam priporoča vzdrževanje medosebne razdalje, spoštovanje higiene kašlja in rok in prezračevanje prostorov. Hkrati pa tudi cepljenje, predvsem pri populaciji nad 65 let. "Ker gre za sočasno kroženje RSV-ja, virusov gripe in novega koronavirusa, se pozornost namenja zaščiti s cepljenjem predvsem za rizične skupine proti covidu-19 in gripi," je med drugim poudarila tudi Marta Grgič Vitek.