Cepljenje proti virusom HPV se tako za deklice kot za dečke v Sloveniji izvaja na sistematskem pregledu v šestem razredu osnovne šole. Foto: Shutterstock
Cepljenje proti virusom HPV se tako za deklice kot za dečke v Sloveniji izvaja na sistematskem pregledu v šestem razredu osnovne šole. Foto: Shutterstock

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da breme okužb z virusi HPV v Sloveniji ni majhno. Z njimi se namreč v življenju okuži med 80 in 90 odstotki spolno aktivnih ljudi, večina že kmalu po začetku spolne aktivnosti. Pogostost okužb je zato najvišja pri mladostnikih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let. Kot pojasnjujejo na NIJZ-ju, pri 90 odstotkih okužba sicer izzveni sama, pri 10 odstotkih pa napreduje v dolgotrajno okužbo, ki lahko vodi tudi v nastanek raka.

Sorodna novica Ljubljanski študenti se lahko naročijo na cepljenje proti virusu HPV

Ob tem poudarjajo, da je cepljenje najučinkovitejši način preprečevanja okužb. Raziskave v Sloveniji in po svetu namreč kažejo, da je cepljenje proti virusom HPV izjemno učinkovito in varno in s tem predstavlja najboljši način za preprečevanje okužb, ki povzročajo praktično vse primere raka materničnega vratu, 88 odstotkov raka zadnjika, 78 odstotkov raka nožnice, 25 odstotkov raka ženskega zunanjega spolovila, polovico raka penisa, tretjino raka ustnega dela žrela ter okoli 90 odstotkov vseh primerov genitalnih bradavic in večino papilomov grla pri obeh spolih.

Na NIJZ-ju zato poudarjajo, da je prepričanje, da okužbe z virusi HPV terjajo davek le pri ženskah, zmotno. Poleg raka na materničnem vratu namreč povzročajo tudi pet drugih rakov, okužbe pa na leto povzročijo raka pri več kot 150 ženskah in več kot 40 moških v Sloveniji.

Cepljenje v šestem razredu osnovne šole

Okužbe s HPV-jem povzročijo največ raka na materničnem vratu, za katerim zbolevajo večinoma mlade ženske v rodni dobi. Poleg tega se na leto operativno zdravi več kot 1600 žensk zaradi predrakavih sprememb na materničnem vratu, ki jih prav tako povzročajo okužbe z virusi HPV. Ker je okužba pogosta pri moških in ženskah, strokovnjaki priporočajo cepljenje tako deklet kot fantov.

Cepljenje je najbolj smiselno pred prvimi spolnimi stiki, saj ne zdravi že obstoječih okužb in zapletov, zato se tako za deklice kot za dečke v Sloveniji izvaja v šestem razredu na sistematskem pregledu. Poleg tega je cepljenje v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja v tem šolskem letu na voljo tudi za fante v 1. in 3. letniku srednje šole. Ne glede na to pa se lahko proti virusom HPV brezplačno cepijo tudi dekleta do dopolnjenega 26. leta starosti in fantje, ki so šesti razred obiskovali v šolskem letu 2021/22 ali pozneje.

Na NIJZ-ju opozarjajo, da je prepričanje, da okužbe z virusi HPV terjajo davek le pri ženskah, zmotno. Poleg raka na materničnem vratu namreč povzročajo tudi pet drugih rakov. Foto: NIJZ
Na NIJZ-ju opozarjajo, da je prepričanje, da okužbe z virusi HPV terjajo davek le pri ženskah, zmotno. Poleg raka na materničnem vratu namreč povzročajo tudi pet drugih rakov. Foto: NIJZ

Teden boja proti raku

Na mednarodni dan ozaveščanja o virusih HPV se začenja tudi teden boja proti raku, ki pod geslom Obdrži sonce na varni strani poteka do 10. marca. Čeprav je kožni melanom v veliki meri preprečljiv, je namreč v Sloveniji na šestem mestu po pogostosti med vsemi raki.

V tem tednu bo tako potekalo več dogodkov vključno z dnevom odprtih vrat na Onkološkem inštitutu Ljubljana in pa izročitev dobrodelne donacije novoletne akcije Zveze slovenskih društev za boj proti raku.

Zakaj je pomembno, da se rak na dojki odkrije zgodaj?
Teden boja proti raku