Enega glavnih vzrokov za nejasnost in zaplete v zvezi z izplačili dodatkov sindikata vidita v zanemarjanju socialnega dialoga in vladnem ignoriranju sindikatov. Foto: BoBo
Enega glavnih vzrokov za nejasnost in zaplete v zvezi z izplačili dodatkov sindikata vidita v zanemarjanju socialnega dialoga in vladnem ignoriranju sindikatov. Foto: BoBo

"Seveda nimamo absolutno ničesar proti, da so izplačila dodatkov transparentna in zakonita. Pa vendar, zahtevati revizijo izplačila dodatkov v tretjem valu epidemije, ko se intenzivne postelje naših bolnišnic ponovno polnijo s covidnimi bolniki, je milo rečeno neokusno," menijo v Sindikatu Kliničnega centra Ljubljana in SPUKC-ju – sindikatu zdravstva Slovenije. V pismu, ki je naslovljeno na ministra Janeza Poklukarja, ki je zahtevo po reviziji izdal 2. aprila, sindikata sicer poudarjata, da se bo revizija v UKC-ju Ljubljana izvajala v plačni skupini J, kamor so umeščena spremljajoča delovna mesta, kot so strežnica, zdravstveni administrator, kuhar ... Kot opozarjata sindikata, so se pod drobnogledom tako znašli zaposleni, ki relativno nizke dodatke v številnih primerih prejemajo z zamudami.

Sorodna novica Minister Poklukar odredil nadzor nad izplačili dodatkov zaradi epidemije

V sindikatih so zapisali, da sicer ne vedo, ali gre za odločitev UKC-ja ali navodilo ministrstva. "Resnično tistega, ki mu je kaj takšnega 'padlo na pamet', ne razumemo, ob vsej dobri volji, ki jo premoremo," so zapisali v sindikatih, ki zastopata več kot 65 odstotkov zaposlenih v ljubljanskem UKC-ju in 80 odstotkov zaposlenih v plačni skupini J.

"Preverjali boste izplačila v plačni skupini J strežnicam, ki so jim šteli minute ob covidnih bolnikih ter sekunde v rdečih in sivih conah, revidirali boste zdravstvene administratorje, ki dnevno razbremenijo zdravnike in medicinske sestre praktično celotne administracije, nadzirali boste zaposlene v tehnično vzdrževalnem sektorju, ki skrbijo, da električne energije in kisika ne zmanjka, odločali o usodi zaposlenih v kuhinji, oskrbovalnih službah, IT-ju, kadrovski službi in obračunu plač, ki zaradi nesposobnosti vlade, da se s socialnimi partnerji dogovori o izplačilu dodatkov in sprejme ustrezne spremembe pravnih aktov v duhu socialnega dialoga, vsakodnevno trpijo ob izračunih in poračunih," v javnem pismu opozarjajo sindikati in potezo označujejo za klofuto v obraz zaposlenim, ki opravljajo delo med epidemijo.

Če ministrstvo ne zagotovi sredstev, mogoča izterjava izplačil

Nezadovoljstvo v sindikatih je toliko večje, saj se izplačila dodatkov v zavodih izplačujejo z zamudo, s čimer pa ministrstvo po njihovih navedbah nima težav. V sindikatih so ob napovedi revizije predstavili tudi nekaj primerov izplačil za delo med epidemijo, ki so jih prejeli zaposleni iz plačne skupine J. Po izračunih, ki sta jih predložila sindikat UKC-ja Ljubljana in SPUKC-a, je strežnica za 174 ur dela v covidnih razmerah prejela 72,59 evra bruto, zdravstveni administrator je bil za 100 ur dela upravičen do dodatka v višini 27,5 evra bruto, dietni kuhar pa je za 145 ur dela prejel 79,5 evra bruto.

Sorodna novica V bolnišnicah med epidemijo rekordne plače, tudi več kot 20.000 evrov bruto

Ob tem so dodali, da so v ljubljanskem UKC-ju ob izplačilu dodatkov na plačilno listo zapisali, da si, če ministrstvo ne bo zagotovilo sredstev, pridržujejo pravico izplačane zneske od zaposlenih terjati nazaj. Po navedbah sindikata bi bil takšen pridržek sicer mogoč le, če bi UKC Ljubljana imel pravno izvršljivo sodbo o neupravičeni obogatitvi zaposlenih, ne pa zgolj pod pogojem, če ministrstvo ne bi zagotovilo sredstev. Obveznost izplačila namreč po opozorilih sindikata s tem ne preneha. Enega glavnih vzrokov za trenutno stanje sindikata vidita v zanemarjanju socialnega dialoga in vladnem ignoriranju sindikatov.

Sindikati opominjajo, da prepoved stavke za plačno skupino J ne velja

Sindikata sta ministra za zdravje v pismu opomnila tudi, da skupina zaposlenih, ki jo revidirajo v UKC-ju Ljubljana, zaradi stališč ministrstva za zdravje, ki v pogajanjih leta 2018 ni želelo, da del zaposlenih v plačni skupini J prestavi v E plačno skupino, ni del zaposlenih zdravstvenih delavcev ali sodelavcev. To po navedbah sindikatov pomeni, da tudi prepoved oz. omejitev stavke z odredbo, ki jo je sprejel prejšnji zdravstveni minister Tomaž Gantar, zanje ne velja.

"Ne želite si, da se vam v največji bolnišnici v tej fazi epidemije zgodi kolaps sistema," opozarjajo sindikati, ki ministrstvo za zdravje pozivajo, da nemudoma preneha izvajati ravnanja, ki po njihovih navedbah že tako fizično obremenjene in izgorele zaposlene še dodatno psihično obremenjujejo.