V Zvezi društev bolnikov z osteoporozo Slovenije pravijo, da se zaradi osteoporoze najpogosteje zlomijo vretenca, kolk ali roka tik nad zapestjem. Foto: BoBo
V Zvezi društev bolnikov z osteoporozo Slovenije pravijo, da se zaradi osteoporoze najpogosteje zlomijo vretenca, kolk ali roka tik nad zapestjem. Foto: BoBo

Osteoporoza je bolezen krhkih kosti, ki prizadene predvsem starejše, večinoma ženske - med bolniki z osteoporozo je namreč kar 80 odstotkov žensk, razlog za to pa je med drugim menopavza, ki pospeši izgubljanje kostne gostote.

Posledica osteoporoze so zlomi, večina ljudi pa ne ve, da ima osteoporozo, dokler se kost ne zlomi, a takrat je bolezen že napredovala.

Pomembna je skrb že vse od mladosti
Vsi ljudje po 30. letu starosti začnemo izgubljati kostno gostoto, prav zato je ključno, da že od mladosti dalje skrbimo za svoje kosti, pojasnjuje Kocjan.

Med ključnimi ukrepi, s katerimi krepimo kosti, zdravniki izpostavljajo redno telesno dejavnost, zadosten vnos kalcija, dovolj vitamina D ter z beljakovinami bogato prehrano, opozarjajo pa tudi na škodljivost kajenja ter uživanja alkohola za zdravje kosti.

Enako tveganje za smrt po zlomu kolka kot pri raku dojk
V Zvezi društev bolnikov z osteoporozo Slovenije pravijo, da se zaradi osteoporoze najpogosteje zlomijo vretenca, kolk ali roka tik nad zapestjem. Ob tem dodajajo, da je tveganje ženske, da bo umrla zaradi zapletov po zlomu kolka, enako tveganju za smrt zaradi raka dojke - umre namreč skoraj četrtina bolnikov, ki si zlomijo kolk in to že v prvem letu po zlomu.

"Osteoporoza je resna nevarnost za zdravje in morda celo za življenje posameznika," opozarjajo v zvezi. Gre za bolezen, za katero ni zdravila, zato se mora bolnik s to kronično boleznijo naučiti živeti, jo spremljati, nadzorovati in ustrezno ukrepati, še poudarjajo.