Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović in predsednik Borut Pahor. Foto: Twitter Borut Pahor
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović in predsednik Borut Pahor. Foto: Twitter Borut Pahor

V imenu zbornice je odlikovanje prejela njena predsednica Bojana Beović. Pred prejemom je spomnila, da je bila slovenska zdravniška zbornica v zgodovini kar nekajkrat ukinjena. Danes pa je zelo vpeta v različne dele zdravništva in tudi v predpise zdravniškega poklica. "Ampak take spodbude, taka priznanja, so zagotovilo, da gremo lahko naprej," je povedala.

"Imamo izkušnje, govorijo v korist temu, da bomo delali naprej kot zdravniki s svojim poslanstvom, z odnosom do bolnika, do družbe, prav tako pa se bomo še združevali v zdravniški zbornici, si drug drugemu pri tem pomagali in tudi zagotavljali za prebivalstvo Slovenije strokovno in etično raven zdravniške oskrbe," pa je Beović povedala za TV Slovenija.

Bojana Beović je bila gostja Odmevov

Zdravniška zbornica je red za zasluge prejela kot priznanje za povezovanje zdravnikov in zobozdravnikov v prizadevanjih za negovanje ugleda in častnosti zdravniškega poklica ter izpolnjevanje poslanstva zdravniške etike ob 130-letnici začetkov krovne stanovske organizacije zdravnikov in zobozdravnikov na Slovenskem in ob 30-letnici vzpostavitve sodobne zdravniške zbornice v samostojni državi, so pojasnili v uradu predsednika republike.

Medalja reda za zasluge. Foto: Twitter Borut Pahor
Medalja reda za zasluge. Foto: Twitter Borut Pahor

Zdravniki v zgodovini vedno med prvaki javnosti

V utemeljitvi odlikovanja so zapisali, da so bili zdravniki v naši zgodovini vedno med prvaki javnega življenja tudi na drugih področjih, v kulturi, telesni kulturi, narodnem buditeljstvu, politiki. Zbornica pa se je v tridesetih letih "sijajno izkazala in uveljavila s prirejanjem pomembnih znanstvenih srečanj, z izdajanjem odmevnih publikacij, s sodelovanjem v mednarodnih pobudah pa je svojim članom in članicam postavila trdna tla za njihove poklicne poti". V uradu predsednika republike so zapisali še, da je zbornica z dosedanjim delovanjem pomembno prispevala k razvoju družbe in še posebej slovenskega zdravništva in zobozdravstva.

Beović je dejala še, da je vsaka obletnica priložnost za proslavo, pregled vsega, kar so dosegli, in tudi razmislek o poslanstvu tako zdravniškega dela kot zdravniške zbornice. "Naše izkušnje govorijo v korist temu, da bomo delali naprej kot zdravniki s svojim poslanstvom, odnosom do bolnika, do družbe. Prav tako pa se bomo še združevali v zdravniški zbornici, pri tem pomagali drug drugemu in prebivalcem Slovenije zagotavljali strokovno in etično raven zdravniške oskrbe," je povedala.

Slovensko zdravništvo se je vedno znalo poenotiti

Predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije in travmatolog Marko Jug pa je v izjavi pred vročitvijo odlikovanja zbornici dejal, da smo lahko vsi Slovenci izjemno ponosni na obletnici, ki jih danes praznuje zbornica. "Slovensko zdravništvo je bilo namreč v zgodovini izpostavljeno hudim izzivom, vendar se je kljub navidezno brezizhodnemu položaju vedno znalo poenotiti, se organizirati in delovati tako, da je premagalo najhujše zlo v dobro celotne družbe," je povedal.

V Zdravniški zbornici Slovenije so s slavnostno akademijo v Cankarjevem domu počastili 130 let od začetka organiziranja zdravništva in 30 let ustanovitve zbornice v današnji obliki.

V CD-ju slavnostno ob 30-letnici zdravniške zbornice