Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovenski pediatri in šolski zdravniki so ob začetku svetovnega tedna cepljenja izrazili zaskrbljenost zaradi upada deleža cepljenih otrok in mladostnikov. Pred vstopom v vrtec morajo biti sicer otroci v Sloveniji obvezno cepljeni proti ošpicam in rdečkam, kjer dosegamo 94- do 95-odstotno precepljenost. Pri cepljenju s šestvalentnim cepivom proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence tipa b, otroški paralizi in hepatitisu B, ki je prav tako obvezno in ga otroci običajno prejmejo v prvem letu, so rezultati že nekoliko slabši, okoli 90 odstotkov. Slaba precepljenost pa po navedbah pediatrov in šolskih zdravnikov lahko ogrozi zdravje in življenje necepljenih oseb.

"Prav tako pa nas žalosti, da je v nekaterih delih Slovenije deklicam in dečkom v šestih razredih še v veliki meri odtegnjena možnost brezplačnega cepljenja proti HPV-ju in s tem zaščita pred raki," so zapisali v poslanici ob začetku svetovnega tedna cepljenja.

Sorodna novica Logar: "Cepimo se, da ostanemo zdravi – ko enkrat zbolimo, je za cepljenje prepozno"

Po njihovih navedbah danes več pomembnih dogajanj v družbi predstavlja svetovno grožnjo cepljenju kot najvarnejšemu in najučinkovitejšemu javnozdravstvenemu ukrepu za zaščito zdravja in življenja otrok in mladostnikov. Na eni strani so to krizne razmere, ki jih povzročajo vojne, naravne katastrofe in podnebne grožnje, na drugi strani pa v razvitih državah vznikajo proticepilska gibanja, ki prav tako predstavljajo eno najpomembnejših groženj zdravju človeštva, so opozorili.

Poslanico so spisali, da bi se staršem in mladim zahvalili za zaupanje, ki jo izkazujejo pediatrom in šolskim zdravnikom. "To zaupanje nam predstavlja dodatno obvezo za neprestano poglabljanje našega znanja in veščin na področju zdravljenja in preprečevanja bolezni otrok in mladostnikov. Pri tem se še posebej močno zavedamo pomena cepljenja," so še zapisali.

Z evropskim in svetovnim tednom cepljenja, ki potekata v teh dneh, zaznamujemo tudi 50 let od vzpostavitve razširjenega programa cepljenja, ki je omogočil cepljenje proti šestim otroškim boleznim - tuberkulozi, davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi in ošpicam, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Evropski teden cepljenja se je začel v nedeljo in bo potekal do sobote, svetovni teden cepljenja pa se je začel danes in bo potekal do konca aprila.