Pediatri si želijo več denarja za preventivne programe. Foto: BoBo
Pediatri si želijo več denarja za preventivne programe. Foto: BoBo

Potem ko je minister za zdravje pred dobrim letom dal zeleno luč za prenovo preventivnih programov, sredstva za izvajanje pravilnika še niso zagotovljena. V sekciji za primarno pediatrijo so prepričani, da se bo to poznalo na zdravju otrok.

Nova cepljenja, uvedba devetletke, debelost, zasloni, duševne motnje, nasilje v družini, epidemija. Spremembe v življenju otrok in mladostnikov. Zato je bila nujna posodobitev programa preventivnih programov. A tudi po letu dni od potrditve programa pediatri in šolski zdravniki opozarjajo, da jim dodatnega denarja ministrstvo za zdravje še vedno ni zagotovilo.

"Pediatri sploh ne moremo verjeti, da se to dogaja otrokom in mladostnikom, ko vsi vemo, da so otroci od epidemije odnesli najslabše," je povedala pediatrinja Bernarda Vogrin.

Sistematična analiza

Konkretno: pod okriljem NIJZ-ja bi nujno potrebovali oddelek za otroke in mladostnike, kjer bi sistematično analizirali rezultate pediatričnih preventivnih pregledov. S sistematično analizo bi namreč lahko odkrili duševne bolezni, še preden se razvijejo.

Podobno je pri drugih boleznih, tudi govornih motnjah. "Mi še vedno delamo preventivne preglede po starem, gledamo petletnika, čez pol leta ga gleda šolski zdravnik," je dodala Vogrin.

Ko so otroci v šolo vstopali s sedmimi leti, so lahko logopedi uspešno ukrepali, zdaj pa – opozarja – veliko otrok v šolo vstopa z govorno motnjo. Na ministrstvu za zdravje so zapisali, da se ta preventivni program plačuje po realizaciji in da bodo 200 tisoč evrov za delo na NIJZ-ju še zagotovili.

Preventivni program otrok in mladostnikov