Bolnišnica Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Foto: Radio Koper
Bolnišnica Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Foto: Radio Koper

Pet kirurgov iz Splošne bolnišnice Franca Derganca Nova Gorica je dalo odpoved. Po poročanju novinarke Televizije Slovenija Mojce Dumančič gre za dva abdominalna kirurga in tri travmatologe iz skupine 24 kirurgov. Bolnišnico naj bi zapustili v dveh mesecih. Po informacijah TV Slovenija omenjenih pet kirurgov vzporedno že zdaj dela v zasebnih zavodih. Neuradno odpovedi ne predstavljajo upora proti trenutnemu vodstvu šempetrske bolnišnice. "Šlo naj bi za nekakšen upor proti stanju med štirimesečno zdravniško stavko in za odgovor na napovedi premierja o strogi razmejitvi javnega in zasebnega zdravstva," je poročala Dumančič.

Sorodna novica Zakon o zdravstveni dejavnosti bo ločil javno in zasebno zdravstvo

"Dobil sem samo papir, pogovori bodo stekli v prihodnjih dneh. To pomeni velik pretres za bolnišnico. Poskušal bom seveda narediti vse, da bomo sodelovanje ohranili. Bomo videli, ker za zdaj še ne poznam razlogov," je po prejetih odpovedih za Radio Slovenija povedal direktor bolnišnice Dimitrij Klančič.

Zagotovil je, da se ne bo zgodil "zlom" oskrbe pacientov in da bo zanje poskrbljeno. "Ministrstvo za zdravje in sosednje bolnišnice so o tem že obveščeni, neformalno že potekajo pogovori za reševanje te zagate," je za TV Slovenija dejal Klančič, ki ne ve, kam kirurgi odhajajo.

Premier Robert Golob je v sredo ob obisku murskosoboške bolnišnice dejal, da bo novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je v koalicijskem usklajevanju, prinesla "jasno in dokončno" razmejitev javnega in zasebnega zdravstva. Med drugim naj bi bilo delo prek ur v zasebnih zavodih bistveno bolj oteženo, najverjetneje celo prepovedano, je navedel.

V šempetrski bolnišnici pet kirurgov dalo odpoved