Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Omenjene storitve bo na podlagi podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje na predlog nabora zdravstvenih storitev, ki ga bo pripravil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, določila vlada.

Predlog novele izrecno določa, da zavod za zdravstveno zavarovanje predlagani nabor izbranih vrst zdravstvenih storitev posreduje ministru za zdravje. Ta lahko pridobi tudi mnenje zdravstvenega sveta kot najvišjega posvetovalnega organa ministra za zdravje na področju zdravstvene dejavnosti, zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja. Ukrep se skladno s predlogom preoblikuje in usmerja k točno določenim zdravstvenim storitvam, kjer so čakalne dobe najdaljše in je zdravstvena korist največja, posledično pa se prilagaja dejanskim razmeram v zdravstvenem sistemu, so sporočili po seji.

Predlog novele med drugim ne predvideva druge faze ukrepa z vključevanjem čistih zasebnikov, zaradi spremenjenega nabora zdravstvenih storitev spreminja obdobje poročanja pristojnemu odboru DZ-ja za zdravstvo, znova uvaja razmejitev glede na redni program in storitve nad rednim programom, v zakon je dodana tudi zahteva, da morajo imeti izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki se želijo vključiti v izvajanje ukrepa, v eNaročanju odprte termine, na katere se pacienti lahko naročijo prek portala zVEM.

Zaradi preprečitve težko popravljivih posledic za delovanje države oziroma zdravstvene blagajne vlada predlaga, da DZ zakon obravnava po nujnem postopku.