V lekarnah opozarjajo na mogoče zaplete ob spremembi terapije pri zdravilih, ki jih ima bolnik na obnovljiv recept, saj elektronski recept še ni vzpostavljen. Foto: BoBo
V lekarnah opozarjajo na mogoče zaplete ob spremembi terapije pri zdravilih, ki jih ima bolnik na obnovljiv recept, saj elektronski recept še ni vzpostavljen. Foto: BoBo

Recept bo z začetkom prihodnjega leta ostal shranjen v lekarni, bolnik pa bo na ta obnovljiv recept v lekarni trikrat v obdobju enega leta lahko dvignil zdravila. V tem obdobju ni potreben obisk pri zdravniku, bolnik pa bo ponovitve izdaje zdravila lahko opravil le v lekarni, kjer je že prvič prevzel zdravilo.

Zdravniki bodo imeli več časa za preglede
Zdravnica Nena Kopčavar Guček iz Zdravstvenega doma Ljubljana je izpostavila, da obnovljiv recept zdravnikom prinaša predvsem več časa za pregled in svetovanje bolnikom. Ob tem je navedla rezultate raziskave, ki so jo opravili splošni zdravniki, in kaže na to, da je kar četrtina vseh pregledov pri splošnem pregledu administrativne narave, torej pridejo po recept ali bolniški list.

"Za vse te je obnovljiv recept zagotovo dobrodošla novost, saj konec koncev čakanje za recept v čakalnici tudi za bolnike pomeni tveganje, da se nalezejo kakšne bolezni," je dejala. Vendar pa opozarja, da mora tudi bolnik z zdravili na obnovljiv recept ob kakršnih koli težavah ali spremenjenem počutju obiskati zdravnika.

Bolniki naj vodijo svoj seznam zdravil
Lekarnarji pa bolnikom svetujejo, naj dosledno vodijo seznam vseh zdravil, ki jih jemljejo. To je pomemben vir podatkov tudi za zdravnika in lekarniškega farmacevta, saj lahko na podlagi tega farmacevt bolniku ustrezno svetuje glede uporabe zdravil, je poudaril v. d. predsednika Lekarniške zbornice Slovenije Aleš Mlinarič.

Sicer pa je od leta 2010 na obnovljiv recept mogoče dobiti kontracepcijske tablete, od septembra letos pa je obnovljiv recept na voljo srčno-žilnim in sladkornim bolnikom.