Foto: SOJ RTV SLO/iz izobraževalne serije
Foto: SOJ RTV SLO/iz izobraževalne serije

Pobudniki predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bodo nadaljevali predstavitve in zbiranje podpisov do vključno 22. junija, ko se izteče 60-dnevni rok. "Izpričana množičnost državljanske podpore bo jasno sporočilo tudi odločevalcem v državnem zboru," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so spomnili, da predlog zakona pod določenimi pogoji omogoča skrajšanje trpečega umiranja tistim bolnikom, ki si tega ob neozdravljivi bolezni, ki vodi v smrt, neomajno želijo.

"Tri javnomnenjske raziskave v obdobju leta in pol so potrdile večinsko podporo javnosti, ki je neodvisna od spola, starosti, izobrazbe in kraja bivanja ter le malo od politične in svetovnonazorske usmeritve. To potrjuje, da si velika večina ljudi želi smrti brez trpljenja," so še navedli in opomnili, da trenutna slovenska zakonodaja "ne ureja situacije ob koncu življenja, ko nekateri ljudje umirajo trpeče in nedostojanstveno, ker jim ne morejo pomagati niti zdravila niti paliativna oskrba."

"Namen zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ni nadomestiti slabo delujočo paliativno oskrbo, temveč zakon razrešuje avtonomijo odločanja o življenju in smrti pri neozdravljivo bolni osebi. Paliativna oskrba in zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se tudi sicer ne izključujeta, temveč dopolnjujeta, saj zakon spodbuja razvoj paliativne oskrbe in ni alternativa zanjo," so še zapisali.

Omenjeni zakonski predlog, kot poudarjajo pobudniki, ureja možnost pomoči in dostojanstvenega zaključka življenja za polnoletne, obvezno zavarovane osebe v Sloveniji, ki neznosno trpijo in ne morejo upati na izboljšanje svojega zdravstvenega stanja.

Zakon izključuje to možnost za otroke oz. osebe, mlajše od 18 let, za osebe, ki nimajo fizioloških razlogov trpljenja, in za osebe z duševnimi motnjami ter za osebe, ki trpijo zaradi naveličanosti življenja, osebe, ki niso same sposobne odločati o sebi ali sorodniki za svojce.

Strogi pogoji naj bi preprečili zlorabe

Dejanska možnost zlorabe je po ocenah društva nična, saj zakon določa stroge pogoje, v okviru katerih se odločitev o prostovoljnem končanju življenja sprejme po skrbni preučitvi vseh možnosti še morebitnega paliativnega zdravljenja, predstavljenih možnosti lajšanja trpljenja s paliativno oskrbo in po pogovoru z izbranim ali nadomestnim zdravnikom, neodvisnim zdravnikom, psihiatrom, komisijo ter drugimi strokovnjaki.

Predlog zakona ima tudi nasprotnike. Med drugim mu nasprotujejo v zdravniški zbornici, komisiji za medicinsko etiko ter komisiji za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci.