Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič
Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič

O domnevnem nasilju je prvi poročal spletni portal N1. Zaposlenega naj bi razjezilo, da pacient ni želel sodelovati pri negi.

Kot je poročala novinarka TV Slovenija Kaja Kokot Žanič, je policija potrdila, da je sredi januarja na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani ovadila moškega zaradi suma kaznivega dejanja grožnje, za kar je predvidena denarna kazen ali zapor do enega leta.

UKC Ljubljana je zadevo za TV Slovenija komentiral, da "vodstvo zadevo obravnava skrajno resno, da primer nikakor ni zaključen, da poročilo strokovnega nadzora ni izpolnilo pričakovanj in da je bil zato primer predan na višjo raven presoje kakovosti, tudi zaradi morebitnega konflikta interesov".

Postopke v povezavi z obema prijavama nasilja je vodila žena strokovnega direktorja nevrološke klinike. Na dodatna vprašanja, med drugim tudi na to, kdaj je bil zdravstveni tehnik premeščen na drug oddelek in ali še vedno dela na isti kliniki ter kako so preprečili morebiten nadaljnji konflikt interesov, UKC Ljubljana še ni dal pojasnil.

Poročilo o notranjem nadzoru je želela pridobiti Zbornica zdravstvene in babiške nege. "Ko smo dobili njihovo razjasnitev, smo jih pozvali, da želimo njihovo končno poročilo. Tega seveda do danes še nismo prejeli. Razumemo, da potek nadzora še poteka, vendar bi si glede na to, da je od tega zdaj minilo že več mesecev, želeli, da bi to končno poročilo tudi dobili," je za TV Slovenija pojasnila predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman.

Zbornica vsako leto predloži seznam strokovnih nadzorov in jih izvaja. Ministrstvo za zdravje mora seznam podpisati oziroma z njim soglašati. Zbornica načrtuje tudi redni strokovni nadzor na nevrološki kliniki.

Predlog programa so v soglasje ministrstvu za zdravje poslali oktobra lani, a ga po besedah Monike Ažman kljub rednim pozivom še niso prejeli. Ministrstvo za zdravje še ni pojasnilo, zakaj ni dalo soglasja.

Policija kazensko ovadila zdravstvenega tehnika na nevrološki kliniki