Za letošnjo sezono je NIJZ naročil 270.000 odmerkov cepiva, kar je skoraj trikrat več, kot so imeli povpraševanj od izvajalcev cepljenja, oz. skoraj 100.000 več kot leto prej.Foto: EPA
Za letošnjo sezono je NIJZ naročil 270.000 odmerkov cepiva, kar je skoraj trikrat več, kot so imeli povpraševanj od izvajalcev cepljenja, oz. skoraj 100.000 več kot leto prej.Foto: EPA

Zanimanje za cepljenje proti gripi je letos precejšnje, ponekod je cepiva že zmanjkalo. K temu je najverjetneje pripomogla tako epidemija covida-19 kot možnost brezplačnega cepljenja za vse zavarovane osebe, ki jo je nedavno omogočil državni zbor. NIJZ je že pred dnevi napovedal, da bo del cepiva, ki so ga načrtovali za izvajanje cepljenja v ambulantah NIJZ-ja, odstopil drugim izvajalcem, ki bodo lahko hitreje izvedli cepljenje proti gripi. Prebivalce so zato pozvali, da se na cepljenje naročijo pri osebnem zdravniku ali v najbližjem zdravstvenem domu. Z vidika zaščite je namreč pomembno, da se cepljenje opravi čim prej. Večina ambulant NIJZ-ja ima termine zasedene vsaj do konca novembra.

A dodatnih odmerkov cepiv si očitno ne moremo obetati. Na NIJZ-ju so zapisali, da so že v začetku sezone vsem proizvajalcem, ki izdelujejo cepivo proti gripi, posredovali dodatno povpraševanje za pridobitev cepiva, a so prejeli negativne odgovore. Vsi proizvajalci so jim namreč sporočili, da je na svetovnem trgu veliko povpraševanje po cepivu proti gripi in tudi druge države povprašujejo po dodatnih odmerkih cepiva.

Prav tako je NIJZ preverjal, ali bi katera od držav odstopila cepivo Sloveniji, a glede na povečano povpraševanje tudi od drugod pozitivnega odgovora nimajo. "Če bo možnost, da bi katera država cepivo odstopila, ga bomo prevzeli. Smo pa tudi na NIJZ-ju prejeli prošnje za odstop cepiva od drugih držav," so zapisali.

Pomanjkanje kljub večjemu naročilu

Preskrba s cepivom proti gripi vsako leto poteka tako, da NIJZ v aprilu oz. maju pozove izvajalce cepljenja, da pošljejo svoja naročila glede cepiva proti gripi za naslednjo sezono. NIJZ na podlagi naročil izvajalcev cepljenja in ocene posvetovalne skupine za cepljenje oblikuje končno naročilo, ki se vsako leto odda približno pol leta pred začetkom cepilne sezone.

V maju, ko so naročali cepivo proti sezonski gripi, odločitve o brezplačnem cepljenju proti gripi še ni bilo. Za letošnjo sezono je NIJZ naročil 270.000 odmerkov cepiva, kar je skoraj trikrat več, kot so imeli povpraševanj od izvajalcev cepljenja, oz. skoraj 100.000 več kot leto prej. Do zdaj so prejeli 250.000 odmerkov cepiva proti gripi, predvidoma sredi novembra bodo prejeli še preostalih 20.000 odmerkov.

Te odmerke bo očitno treba preudarno razdeliti, saj je minister za zdravje Tomaž Gantar v sredo na Twitterju napovedal, da bodo novembrsko pošiljko odmerkov v dogovoru z NIJZ-jem prednostno namenili rizičnim skupinam.