Psihiatrična bolnišnica je po petkovih poplavah doživela ogromno škodo. Močan dež je povzročil, da je potok Blatnica narasel in zalil graščino Katzenstein, v kateri deluje psihiatrična bolnišnica. Vodstvo psihiatrične bolnišnice je bilo prisiljeno, da so začasno ustavili obratovanje in preselili bolnike. "Voda je zalila vse kletne prostore do stropa, v pritličju pa je segala en meter visoko," je za STA stanje opisala pomočnica direktorja Psihiatrične bolnišnice Begunje za zdravstveno nego in oskrbo Jerca Zupan.

Psihiatrična bolnišnica potrebuje dodatne roke za čiščenje in finančna sredstva za sanacijo. Foto: Instagram Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje
Psihiatrična bolnišnica potrebuje dodatne roke za čiščenje in finančna sredstva za sanacijo. Foto: Instagram Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Poplave so povzročile uničenje vitalnih delov bolnišnice, kot so dnevna bolnišnica, urgentna ambulanta, kuhinja in pralnica. Bolnišnica je ostala brez elektrike in vode ter izgubila vso opremo.

Vse se je zgodilo zelo hitro in bolnišnica je bila praktično v 15 minutah pod vodo. "Treba je bilo zelo hitro odreagirati, na srečo pa takrat v poplavljenih prostorih ni bilo bolnikov, tudi dežurna ambulanta je bila prazna," je za STA še dodala pomočnica direktorja Psihiatrične bolnišnice Begunje za zdravstveno nego in oskrbo.

Voda je zalila dnevno bolnišnico, urgentno ambulanto, kuhinjo, pralnico, socialno službo, skratka vse vitalne dele, ki jih bolnišnica potrebuje za svoje delovanje. "Izgubili smo vso opremo in aparature, medicinske pripomočke, računalnike, evidence in arhive," je stanje opisala Jerca Zupan.

Sorodna novica V Kamniku poziv k skrajno varčni rabi vode, novi plazovi na območju Polhograjskega hribovja

Izpad elektrike povzroča dodatne težave
Psihiatrična bolnišnica je ostala brez elektrike in vode, zato ni mogla nadaljevati obratovanja. Alenka Tonkli Peternel, ki nadomešča direktorja bolnišnice v času njegove odsotnosti, je povedala, da so morali poiskati rešitev za približno 100 bolnikov, ki so bili tedaj bolnišnici. 32 so jih premestili v druge psihiatrične bolnišnice po državi, preostale, ki so bili v boljšem zdravstvenem stanju, pa so odpustili v domače okolje.

Dodatne težave jim povzroča nadaljnji izpad elektrike, zaradi katere ne delujeta niti informacijski sistem niti telefonska centrala. V nasprotnem primeru bi lahko delo nadaljevali vsaj v drugih, nepoškodovanih prostorih.

Uničeni so prostori in oprema. Foto: Instagram Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje
Uničeni so prostori in oprema. Foto: Instagram Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Vse sile usmerjene v sanacijo škode
Pomoč pri sanaciji nudijo zaposleni, gasilci in prostovoljci, vključno z dvema nizozemskima turistoma, ki sta se pridružila čiščenju. Poveljnik Gasilske zveze Radovljica Janez Koselj je za STA povedal, da gasilci pri sanaciji pomagajo že vse od začetka in bodo še naprej. "Pomagamo pri odstranjevanju mulja, čiščenju in pranju prostorov ter pri odstranjevanju uničene lastnine," je pojasnil poveljnik Gasilske zveze Radovljica in dodal, da gre za kar od 40 do 50 ton uničenega materiala, ki ga bo treba odpeljati. Hkrati je poudaril, da bodo gasilci pomagali tudi pri razkuževanju poplavljenih prostorov.

Vodstvo edine psihiatrične bolnišnice na Gorenjskem poudarja, da potrebujejo dodatne roke za čiščenje in finančna sredstva za sanacijo. Kot je poudarila Alenka Tonkli Peternel, je škoda res velika. Predsednik vlade Robert Golob in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan sta napovedala obisk bolnišnice, da bi ocenila stanje in pomagala pri organizaciji pomoči.