Zdrav odrasel človek lahko varno prenese tudi do tisoč čebeljih pikov, za otroka jih je lahko usodnih že precej manj. A alergijska reakcija po piku se lahko pojavi tudi nepričakovano, čeprav se to posamezniku prej ni dogajalo. Foto: BoBo
Zdrav odrasel človek lahko varno prenese tudi do tisoč čebeljih pikov, za otroka jih je lahko usodnih že precej manj. A alergijska reakcija po piku se lahko pojavi tudi nepričakovano, čeprav se to posamezniku prej ni dogajalo. Foto: BoBo

V nedeljo se je v občini Škofja Loka zgodila tragedija. Medtem ko sta dva moška urejala panje, se jih je nekaj prevrnilo, oba pa so popikale čebele. Enega poškodovanca so reševalci oskrbeli na kraju, drugi pa je umrl med helikopterskim prevozom v UKC Ljubljana. "Žal čebele pikajo in žal, kot kaže, tudi čebelarji kljub dolgoletnemu stažu nismo odporni proti takšnim tragedijam. Ta trenutek še ne vemo, ali je bil dejansko usoden sam pik ali pa gre za splet tudi drugih okoliščin. Vendar previdnost pred piki čebel velja tudi za čebelarje," je za Prvi program Radia Slovenija poudaril predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Kot je dejal v pogovoru z novinarjem Markom Rozmanom, v 15 letih, kar vodi čebelarsko zvezo, sicer ne pomni primera, ko bi nekdo od čebelarjev umrl zaradi pika čebele.

Sorodna novica V okolici Škofje Loke dva človeka napadle čebele, eden zaradi posledic pikov umrl med prevozom v UKC

Čeprav je kranjska čebela znana kot ena od najbolj miroljubnih čebeljih pasem, pa so piki pri delu čebelarjev tako rekoč neizogibni. "Čebelarji čez sezono dobimo številne pike. Najbolj odvisno je od vremena, počutja čebel, razdraženosti in seveda tudi od načina dela čebelarjev," je dejal Noč in poudaril, da morajo biti čebelarji pri svojem delu mirni, vendar kljub temu se večkrat zgodi, da jih piči ogromno čebel.

Tisti čebelarji, ki vedo, da so alergični na čebelji strup, poskrbijo za maksimalno zaščito, težava pa je, ker sicer čebelarji, kot je dejal Noč, navadno ne uporabljajo nobenih zaščitnih sredstev. "Piči me več deset, včasih tudi več sto čebel dnevno in v bistvu smo proti pikom odporni. Imamo bolečine, vendar oteklin skoraj ni. Vendar stroka tu vedno opozarja, da nikoli ne vemo – da mogoče pri tisočem, desettisočem ali stotisočem piku čebelar utrpi alergijsko reakcijo in pride žal do najhujšega," je opozoril Noč.

Če nas začne po piku dušiti, nujen takojšnji klic na pomoč

Zdrav odrasel človek lahko varno prenese tudi do tisoč čebeljih pikov, za otroka jih je lahko usodnih že precej manj. Osebe, ki so alergične na čebelji ali osji pik, pa morajo s seboj stalno nositi komplet za samopomoč in ga uporabiti takoj po piku. "Če je čebelar alergičen na čebelji strup, velja zanj enako za vse druge – da ima pri sebi prvo pomoč, ki jo predpiše stroka, je dejal Noč.

A ker se alergijska reakcija lahko pojavi nenadoma, tudi po mnogo letih čebelarjenja, so na čebelarski zvezi že pred leti pozvali ministrstvo, da se čebelarjem omogoči nakup setov za prvo pomoč, ki bo vključeval tudi adrenalinsko injekcijo. "Vsi vemo, da samo adrenalinska injekcija ob hudi alergijski reakciji reši življenje," je dejal predsednik čebelarjev. Ob tem je Boštjan Noč poudaril, da je treba, če nas po čebeljem piku začne dušiti, takoj poklicati zdravniško pomoč.

Pogovor s predsednikom čebelarske zveze
Usoden napad čebel