UKC Ljubljana podaljšuje prepoved obiskov. Foto: BoBo
UKC Ljubljana podaljšuje prepoved obiskov. Foto: BoBo

Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb je prepoved obiskov zaradi povečanega števila omenjenih obolenj vpeljala 20. februarja in naj bi veljala do danes, a so se v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana odločili, da prepoved obiskov podaljšajo še do ponedeljka, 3. marca.

S popolno prepovedjo obiskov želijo v osrednji zdravstveni ustanovi v državi preprečiti širjenje okužb. Za kritično bolne in tiste, pri katerih je navzočnost sorodnika zelo zaželena, pa velja, da so obiski mogoči s posebnimi dovolilnicami lečečega zdravnika oz. če se tako individualno dogovorijo, so pojasnili v kliničnem centru.

Maribor: Od sobote le še delna omejitev
Iz mariborskega UKC pa so sporočili, da so na oddelku za nalezljive bolezni in vročinska stanja uspešno omejili razmah t. i. klostridijskih drisk, saj novih primerov nimajo, nekaj bolnikov pa so že odpustili v domačo oskrbo. Zato popolna prepoved obiskov od sobote dalje ne bo več v veljavi, še naprej pa bo v veljavi delna omejitev obiskov na eno zdravo osebo na bolnika na dan.

Enaka delna omejitev obiskov z izjemo oddelka za pljučne bolezni, kjer ostaja v veljavi popolna omejitev, velja tudi za vse ostale oddelke mariborskega kliničnega centra.