Za rakom dojk v Sloveniji vsako leto zboli več kot 1.100 žensk. Foto:
Za rakom dojk v Sloveniji vsako leto zboli več kot 1.100 žensk. Foto:
V Sloveniji je preživetje bolnic z rakom dojk predvsem zaradi poznega odkrivanja bolezni še vedno slabše od evropskega povprečja. Foto: MMC RTV SLO

Za rakom dojk v Sloveniji vsako leto zboli več kot 1.100 žensk. Za to obliko raka pa ne zbolevajo le ženske, temveč tudi moški, čeprav redkeje. "Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato sta za zmanjševanje umrljivosti pomembni predvsem zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje," poudarjajo v Europi Donni, ki združuje tako zdrave kot bolnice z rakom dojk v Sloveniji.

Natančen vzrok nastanka bolezni še ni znan
V društvu opozarjajo, da je v Sloveniji preživetje bolnic z rakom dojk predvsem zaradi poznega odkrivanja bolezni še vedno slabše od evropskega povprečja. Natančen vzrok nastanka bolezni še ni znan, obstaja pa nekaj dejavnikov tveganja, ki so povezani z njim. Med njimi so rak dojk v družini, zgodnja menstruacija in pozna menopavza, starost (tri četrtine žensk zboli po 50. letu), pozna prva nosečnost (prvi otrok po 30. letu) oz. ženske, ki niso nikoli rodile, debelost in neprimerna prehrana ter telesna neaktivnost.

Zadnja leta se kljub večjemu obolevanju smrtnost zaradi te bolezni v razvitem svetu zmanjšuje. Razloga za to sta organizirano iskanje raka pri najbolj ogroženih ženskah (torej presejanje) in uvajanje novih, učinkovitejših načinov zdravljenja.

Pri odkrivanju ima pomembno vlogo redno samopregledovanje
Zgodaj odkrit rak dojk je v večji meri ozdravljiv, pri odkrivanju pa ima pomembno vlogo tudi redno mesečno samopregledovanje. Z izogibanjem rizičnim dejavnikom, rednim samopregledovanjem in organiziranim presejanjem lahko dokazano zmanjšamo smrtnost zaradi te bolezni, poudarjajo v združenju.

V Europi Donni so z različnimi partnerji v okviru različnih aktivnosti, ki so potekale v tem mesecu, med slovenskimi srednješolci letos že drugič organizirali nagradni natečaj Roza ni zgolj poza!, kjer so šolarji v okviru šolskih in zunajšolskih dejavnosti v ustvarjalnih delavnicah ustvarjali svojo akcijo ozaveščanja o raku dojk.

Po različnih slovenskih mestih so pripravili tudi dobrodelni Tek upanja, kjer so zbirali prispevke za sredstva za nakup medicinske opreme za izboljšanje bivalnih razmer in uspešnejše zdravljenje onkoloških bolnikov v centrih v Celju, Mariboru, Novi Gorici in Ljubljani. Donacije v ta namen zbirajo še do konca novembra.