Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Sanja Vuzem z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v izjavi za medije spomnila, da so bile regijske epidemiološke službe na začetku tedna obveščene o kopičenju primerov salmoneloze v lokalnih bolnišnicah, zaradi katerih je bila v precej primerih potrebna tudi hospitalizacija. Najprej so bile prijave v Murski Soboti, pozneje še na območju regijskih služb zavoda na Ravnah na Koroškem in v Celju.

Do danes so našteli 19 okužb, ob omenjenih regijah sta danes prispeli še dve prijavi iz ljubljanske regije. Hospitaliziranih je bilo 11 bolnikov, drugi so bili obravnavali ambulantno ali v dnevnih bolnišnicah. Večina je bila že odpuščena, le še dve osebi naj bi bili v bolnišnici.
Ker so se primeri nenadoma pojavili v več regijah, so na NIJZ-ju vzpostavili širše poizvedovanje. To je po besedah Vuzmove pokazalo, da primeri večinoma niso povezani med seboj sorodstveno ali prek skupnih dogodkov. S tem je bil nakazan skupni izvor okužbe, ki je bil širše dostopen.

Pri večini primerov izstopala verjetnost uživanja tatarskega bifteka

Pri večini primerov je izstopala verjetnost uživanja tatarskega bifteka ob martinovanju. Ker pa so enak biftek jedle tudi druge osebe v krogih obolelih, a niso zbolele ali razvoj dogodkov pri njih ni zahteval zdravstvene oskrbe, so na NIJZ-ju naročili še podrobnejšo mikrobiološko analizo genetskega zapisa pri obolelih.

Epidemiologi so na podlagi ugotovitev v ponedeljek obvestili tudi kolege z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan je povedal, da so obravnavali tri trgovske verige in dva proizvajalca in prišli do proizvajalca, pri katerem je bila ugotovljena prisotnost salmonele. Uvedli so inšpekcijski nadzor, ki poteka še danes.

Nadja Škrk z uprave ga je dopolnila, da so opravili pregled higienskih postopkov, sledljivosti in varnosti ter zdravstvenega stanja zaposlenih. Te so poslali na zdravniški pregled. Vzeli so pet vzorcev živil, ugotovitve analiz pa še čakajo. Poreklo mesa je po besedah Nadje Škrk špansko.

Lidl odpoklical tatarski biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske

Trgovec Lidl je v torek iz prodaje nato že odpoklical tatarski biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske, a Podpečan je poudaril, da v tej fazi še ne morejo 100-odstotno potrditi neposredne povezave med primeri, ki jih obravnava NIJZ, in s tem primerom ugotovljene salmonele.

Škrk je povedala, da so v Mesninah Štajerske prek Lidla prejeli prijavo stranke o črevesnih težavah, zato so sami poslali vzorce tatarskega bifteka v analizo. Uradni izid so dobili včeraj, danes pa so potrdili, da gre za Salmonello enteritidis. Molekularne analize bodo zdaj pokazale, ali je bila ta prisotna tudi pri obolelih.

Obstaja povezava pacientov tudi z racami?

V okviru letnega programa vzorčenja so medtem na upravi letos vzorčili tudi vzorce svežih rac. Prejeli so rezultate 12 vzorcev, v enem je bila potrjena Salmonella typhimurium, v dveh pa Salmonella enteritidis. Zdaj bodo z molekularnimi analizami poskušali ugotoviti, ali morda obstaja povezava pacientov tudi z racami.

Z bakterijami salmonele je sicer po pojasnilih Vuzmove najpogosteje okuženo surovo meso. Bakterije se širijo s slabo toplotno obdelavo mesa, lahko pa tudi z dotikom ob slabši higieni rok ali z neposrednim stikom z okuženimi živalmi. Pred prihajajočimi prazniki je porabnike pozvala, naj s hrano ravnajo varno in skrbno, preprečujejo navzkrižno okužbo v kuhinji ob pripravi hrane in skrbijo za ustrezno higieno.

Potrjenih 19 primerov okužbe s salmonelo