Elizabeta Žlajpah: Z družino deklice smo ves čas v stikih, za dogodek smo se staršem že opravičili - vendar ne na način, da bi priznali napako. Foto: MMC RTV SLO
Elizabeta Žlajpah: Z družino deklice smo ves čas v stikih, za dogodek smo se staršem že opravičili - vendar ne na način, da bi priznali napako. Foto: MMC RTV SLO

"Mi smo mnenja, da tu napake ni bilo, da se sestra takrat ni mogla drugače odločiti, kot se pač je," je po pogovoru, ki ga je opravila s sestro in zdravnikom, dejala direktorica Zdravstvenega doma Trebnje Elizabeta Žlajpah. Dodala je, da bi se tako odločil marsikdo in da tudi sama do zdaj ni imela izkušenj z 12-letnim otrokom, ki bi ga zadela kap.

"Mediji primer izkoristili"
Obenem se je vprašala, ali je prav, da so mediji primer kljub želji staršev, da ne gre v javnost, izkoristili v tako velikih razsežnostih. Pri tem ni pozabila omeniti potrebe po varovanju osebnih podatkov.

Spomnimo, da so iz omenjenega zdravstvenega doma že v nedeljo sporočili, da so zastopnika pacientovih pravic prosili, naj primer razišče. Žlajpahova pravi, da družina deklice z njim v stik ni stopila, ker "ne želi imeti opravka z javnostjo", temveč le mir. Poleg tega starši upajo le, da bo dekle čim prej in čim hitreje okrevalo.

V zdravstvenem domu gneča zaradi sistematskih pregledov
Spomnimo, da je osnovnošolka iz Trebnjega konec januarja v šoli tožila zaradi bolečin v roki. Poklicala je starše in odšla v zdravstveni dom. V ambulanti so tedaj ravno opravljali sistematske preglede otrok, zato je sestra starše deklice prosila, naj se oglasijo pozneje. Ker se je stanje deklice nato še poslabšalo, so jo odpeljali v bolnišnico, kjer je bilo ugotovljeno, da jo je zadela možganska kap.