"S tem bomo tudi zmanjšali obremenitev pediatrov, ker se bo zmanjšalo število obiskov." Foto: Reuters

Predlog Nacionalnega inštituta za zdravje predvideva, da se otroci, rojeni od oktobra dalje, cepijo z novim cepivom, ki bi poleg davice, tetanusa, oslovskega kašlja, okužbe s hemofilusom influence in otroško paralizo najmlajše ščitilo tudi pred okužbo s hepatitisom B. Zdaj pediatri proti petim boleznim cepijo dojenčke s tremi odmerki v prvem letu življenja, četrti odmerek pa dobijo do drugega leta starosti, medtem ko se otroci proti hepatitisu B cepijo pred vstopom v šolo in v prvem razredu. Če bo predlog dokončno potrjen, bodo prve dojenčke tudi proti hepatitisu B cepili januarja prihodnje leto.

Strokovnjaki, med katerimi so tudi pediatri in infektologi, svojo odločitev utemeljujejo s tem, da bodo otroci z manj pogostimi cepljenji zaščiteni proti več boleznim, kar bo za otroke manjši stres, novost pa bo zdravstveni blagajni dolgoročno prinesla nižje stroške.
Nadja Šinkovec z NIJZ-ja pravi: "S tem bomo tudi zmanjšali obremenitev pediatrov, ker se bo zmanjšalo število obiskov."

Proti hepatitisu B bi cepili že dojenčke

Okužba v otroštvu je bolj zahrbtna

Doktorica Mojca Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na UKC-ju Ljubljana si je za uvedbo cepljenja že pri dojenčkih prizadevala vrsto let, saj se virus hepatitisa B prenaša z okuženo krvjo in vsemi drugimi telesnimi tekočinami, zato se lahko okužijo najmlajši. Bolezen pa lahko več desetletij poteka brez vsakršnih znakov, medtem pa lahko povzroči odpoved delovanja jeter ali raka na jetrih. Infektologinja pravi, da je okužba v otroštvu še toliko bolj zahrbtna kot pri odraslih, saj okužba pri odraslih iz akutne v kronično preide v 10 odstotkih, pri otrocih pa se to zgodi pri 90 odstotkih. Poudarja, da se je slovenskim staršem zadnji otrok s hepatitisom B rodil leta 1996, kar je dokaz, da cepljenje deluje, poleg tega v naši državi na okužbo testiramo tudi vse nosečnice.

Starši se za cepljenje odločajo manj pogosto

V 90. letih prejšnjega stoletja je bila precepljenost več kot 95-odstotna, poudarja Mojca Matičič, danes pa se starši za cepljenje odločajo manj pogosto.

Novo, 6-valentno cepivo je varno, učinkovito, neželeni učinki niso nič pogostejši kot pri dozdajšnjem cepivu, pa je povedala Nadja Šinkovec z NIJZ-ja.

Po svetu je s hepatitisom B kronično okuženih več kot 270 milijonov ljudi, pri nas je – po ocenah – okuženih okoli 20.000 ljudi. Število pa – tudi zaradi migracij – narašča.