Na torkov poziv kranjskega župana Matjaža Rakovca, da bi se zdravniki vrnili z dopustov na delo, ni bilo odziva. Foto: BoBo
Na torkov poziv kranjskega župana Matjaža Rakovca, da bi se zdravniki vrnili z dopustov na delo, ni bilo odziva. Foto: BoBo

Predsednik DZ-ja, minister za zdravje, kranjski župan, vodstvo zdravstvenega doma in zdravniki so danes v Kranju razpravljali o problematičnem položaju zaradi zaprtih ambulant družinske medicine.

Direktorica je pojasnila, da so v ponedeljek bolniki na zdravstveno oskrbo čakali tri ure, danes pa je čakalna doba že padla na 1,5 oziroma dve uri ali celo manj. Ob nekaterih terminih je bila akutna ambulanta celo prazna. Sicer pa je Gantar Žura zagotovila, da tudi v preteklih dveh dneh nihče od bolnikov ni ostal brez zdravstvene oskrbe, pa tudi pretep med dvema bolnikoma, o katerem so poročali mediji, ni bil posledica čakalnih dob.

Šabedra zelo skrbi stanje v kranjskem zdravstvenem domu

Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je v torek opozoril, da organizacija dela v kranjskem ZD-ju ni ustrezna, je danes zadovoljen, da se zadeve umirjajo. "Čakalna doba v ambulantah je krajša in vzpostavljajo se normalne razmere, tako da bo oskrba občanov boljša, kot je bila zadnja dva dneva," je dejal minister, ki pa je opozoril, da razmere niso idealne in da je do njihove ureditve še dolga pot, aneks 1 pa bo prvi korak k temu.

Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik je ponovil torkovo opravičilo bolnikom zaradi težav pri oskrbi. "Z vodstvom ZD-ja in zdravniki skušamo zagotoviti čim bolj nemoteno oskrbo. Dejstvo pa je, da ne moremo, če manjka 10 zdravnikov, zagotoviti optimalne oskrbe," je pojasnil. Gantar Žura je dodala, da organizacijo dela stalno prilagajajo, da bi bilo motenj čim manj. V petek pa se bodo z zdravniki znova sešli in razmislili o mogočih prilagoditvah organizacije dela.

Na torkov poziv kranjskega župana Matjaža Rakovca, da bi se zdravniki vrnili z dopustov na delo, sicer odziva ni bilo. Gantar Žura poziva tudi ni želela komentirati. Spomnila pa je, da so zdravniki preobremenjeni in potrebni dopusta ter jih, če ne bo nujno, ne bodo klicali. Ob umirjanju razmer pa je tudi Rakovec tokrat menil, da prekinitev dopustov ni potrebna, ker so "zadeve trenutno urejene".

Vsi udeleženci današnjega sestanka sicer računajo, da bo 24 kranjskih zdravnikov družinske medicine, ki so aprila odpovedali pogodbe o zaposlitvi, po sprejemu aneksa 1 k splošnemu dogovoru umaknilo svoje odpovedi. "S tem bo namreč dana temeljna podlaga za zaupanje zdravnikov v to, da se njihove zahteve uresničujejo," je povedal Veternik.

Šabeder je ocenil, da se je v zadnjem mesecu skozi skupno reševanje problematike že vzpostavilo vsaj delno zaupanje med vsemi akterji, ki ga želijo še nadgraditi in z roko v roki reševati težave, ki so se v zadnjem desetletju nakopičile.

Izgradnje zaupanja med ZD-jem Kranj in ministrstvom, kot ga je videl danes, je vesel tudi pobudnik sestanka, predsednik DZ-ja Dejan Židan. Prepričan je, da je to osnova za sprejem ustreznih ukrepov za ohranitev kakovostnega javnega zdravstva.

"Danes je bil ploden dan, kar se tiče zdravstvenega položaja v Kranju," je ob umirjanju razmer v ZD-ju in po sestanku na občini ocenil župan. "Ljudem lahko pokažemo, da so zadeve obvladljive, in smo vsi zavezani temu, da javno zdravstvo ostaja na najmanj taki ravni kot do zdaj," je poudaril.

V Koordinativnem telesu družinske medicine Slovenije so zaskrbljeni, saj se po njihovi oceni pri reševanju problematike družinske medicine za zdaj še ni pojavil bistven napredek. Kot so opozorili v sporočilu za javnost, se pri politiki kažejo znaki, da se zaveda kritičnosti položaja, ni pa tega zaznati pri ZZZS-ju. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije "ima pomembno vlogo pri reševanju problematike družinske medicine, ki pa je do zdaj, z nekaj izjemami pri zmanjševanju nepotrebnih administrativnih obremenitev, ni odigral konstruktivno – prej nasprotno", so kritični v koordinativnem telesu družinske medicine.

Po njihovem mnenju je ZZZS z zavračanjem leta 2017 sprejetega števila glavarinskih količnikov na enega zdravnika ključno pripomogel k zaostrovanju situacije v družinski medicini. Ob tem so spomnili, da so predstavniki ZZZS-ja tudi na arbitraži v ponedeljek zavrnili kompromisni predlog zdravniške stroke in ministra za zdravje.

"Ta zavrnitev lahko pomeni, da bo resnično v nekaj mesecih kar nekaj bolnikov ostalo brez osebnega zdravnika, najprej na Gorenjskem, nato na Štajerskem, kasneje pa še kje drugje," so zapisali v koordinativnem telesu in upravnemu odboru ter službi ZZZS-ja očitali, da ne upoštevata nedavnega sklepa skupščine zavoda.