Foto: Društvo KVČB
Foto: Društvo KVČB

Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB), to sta ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen, je imunsko pogojena bolezen, ki ni ozdravljiva, povzroča pa vnetje črevesja ali celotne prebavne cevi. Zanjo so značilni zagoni vnetja s hudimi bolečinami in krči v trebuhu, driskami, izčrpanostjo in utrujenostjo ter različno dolga obdobja t. i. remisije, ko nekateri bolniki ne zaznavajo težav.

Bolezen je razširjenja po vsem svetu, pogostejša je v razvitih državah, njena pojavnost pa iz leta v leto narašča. Z njo na svetu živi okoli 10 milijonov ljudi, v Evropi je obolelih okoli štiri milijone ljudi, v Sloveniji pa glede na porast v zadnjih letih približno 9000, so pojasnili v Društvu za KVČB, v katerem poudarjajo, da se bolezen najpogosteje pojavi med 15. in 35. letom starosti, v zadnjih letih pa narašča tudi pojavnost in razširjenost obolelosti med starejšo populacijo.

Evropska zveza društev za Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis (EFCCA), ki združuje 45 nacionalnih društev in katere član je tudi Društvo za KVČB, se je leto 2022 odločila posvetiti vplivu KVČB na različna življenjska obdobja bolnikovega življenja. Ob svetovnem dnevu bo posebno pozornost namenila prav starejšim obolelim, saj se pojavnost in razširjenost KVČB-ja pri starejših povečuje.

Starejši bodo namreč po ocenah EFCCA-ja v prihodnjem desetletju predstavljali več kot tretjino vseh bolnikov s KVČB-jem. Po raziskavah o različnih zdravstvenih posledicah KVČB-ja in vplivih te bolezni na kakovost življenja pa kaže, da so starejši slabše zastopani.

Starejši bolniki se pogosto spopadajo tudi s sladkorno boleznijo, visokim krvnim tlakom ali srčnožilnimi boleznimi. Ob tem so bolj podvrženi okužbam, zaradi česar kirurški posegi zanje pomenijo večje tveganje. Pri tem pa so tudi zelo majhen delež bolnikov, ki so vključeni v klinične študije ali raziskave o varnosti zdravil.

Psihološke težave bolnikov

Gastroenterologinja Nataša Smrekar je na novinarski konferenci o imunsko pogojenih vnetnih boleznih pojasnila, da ima veliko bolnikov težave z depresijo, anksioznostjo in bipolarnimi motnjami. Kot je dejala, si želijo v prihodnosti v obravnavo bolnikov vključiti tudi psihologa.

V Društvu za KVČB bodo svetovni dan zaznamovali v soboto v Mariboru, kjer bodo organizirali strokovno predavanje Andreje Ocepek, v večernih urah pa bo sledila svečana prireditev s koncertom in osvetlitvijo Narodnega doma v vijolično barvo, ki je barva svetovnega osveščanja o KVČB-ju.