V poslovanju z Medgenom so bile le manjše nepravilnosti, je pokazala manjša revizija. Foto: MMC RTV SLO
V poslovanju z Medgenom so bile le manjše nepravilnosti, je pokazala manjša revizija. Foto: MMC RTV SLO

Iz ljubljanskega UKC-ja so sporočili, da je notranja revizija Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko ginekološke klinike pokazala, da s preiskavami niso bili oškodovani. "Manjše nepravilnosti so bile ugotovljene v samih postopkih, a nič od naštetega ni razlog za odvzem predstojniških pooblastil," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so pojasnili še, da so želeli z revizijo ugotoviti, ali bi lahko tovrstne storitve UKCL izvajal sam, in preveriti pravilnost delovanja Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko ginekološke klinike v lanskem letu.

Vodstvo UKC-ja je sicer predstojniku inštituta za medicinsko genetiko na ginekološki kliniki Borutu Peterlinu sredi januarja odvzelo pooblastila za vodenje inštituta, odredili pa so tudi notranjo revizijo. Mediji so namreč takrat poročali, da je Peterlin zasebnemu podjetju Medgen pomagal pri poslih, povezanih s preiskavami za ugotavljanje Downovega sindroma.

Gre za novo genetsko analizo za Downov sindrom, pri kateri nosečnici odvzamejo kri. Ta analiza je manj invazivna. Klinični inštitut za medicinsko genetiko določene genetske analize izvaja sam, medtem ko nekatere vzorce, pri katerih je potrebna specifična analiza, pošiljajo v tujino. V omenjenem primeru pa je brez vednosti vodstva UKC-ja opravljanje analiz potekalo prek tretje institucije, ambulante za klinično diagnostiko Medgen.