Na ljubljanski kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja je pet dni potekala akcija anonimnega brezplačnega testiranja krvi na okužbo z virusom hepatitisov B in C. Foto: MMC RTV SLO
Na ljubljanski kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja je pet dni potekala akcija anonimnega brezplačnega testiranja krvi na okužbo z virusom hepatitisov B in C. Foto: MMC RTV SLO

Hepatitis je vnetje jeter in ga najpogosteje sprožijo različni virusi. Po svetu je poznanih najmanj sedem virusov hepatitisa, in sicer A, B, C, D, E, F in G. Zdravstvene ustanove ob tem opozarjajo predvsem na mogoče posledice akutnega virusa hepatitisa, predvsem na kronični hepatitis, cirozo jeter in raka jeter. Proti hepatitisu vrst A in B se je mogoče zaščititi s preventivnim cepljenjem, proti drugim virusnim hepatitisom pa cepiva še ni.

Hepatitisi A, B in C najbolj razširjeni
Hepatitis A
je razširjen po vsem svetu, najbolj izpostavljeni pa smo mu v času potovanj. Najpogostejši način prenosa je fekalno-oralni prek okužene vode, hrane in s tesnim stikom bolnika z zdravo osebo.

S hepatitisom B je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) okuženih več kot 350 milijonov ljudi, virus pa se prenaša s stikom z okuženo krvjo, s spolnimi odnosi in z matere na otroka med nosečnostjo ali pri porodu. Okužba je mogoča tudi pri tetoviranju, prebadanju ušes in akupunkturi, visoko tveganje za okužbo pa je tudi med intravenskimi uživalci mamil ter njuhalci mamil.

Hepatitis C poteka prikrito in brez zdravljenja lahko vodi v cirozo in raka jeter. Cepiva proti okužbi s tem virusom ni na voljo, a je bolezen mogoče zdraviti. Ta virus se najpogosteje prenaša prek okužene krvi ali krvnih pripravkov.

Konec brezplačnega testiranja
Na ljubljanski kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja se prav danes končuje petdnevna akcija anonimnega brezplačnega testiranja krvi na okužbo z virusom hepatitisov B in C. Samo še danes se lahko zainteresirani testirajo brez napotnic in kartic zdravstvenega zavarovanja, rezultati pa bodo znani v petek.

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana so izdali tudi brošuro z informacijami o hepatitisih A in B, predvsem o nevarnosti okužbe in možnosti preventivne zaščite. Ambulanta za cepljenja deluje vsak delavnik med 8. in 13. uro.

Testiranje tudi na Zrćah
Kot zanimivost, svetovni dan boja proti hepatitisu bodo na Hrvaškem zaznamovali na priljubljeni plaži Zrće na otoku Pag z javno akcijo brezplačnega in anonimnega testiranja na hepatitis C in HIV.