Država namerava s projektom Šilih zagotoviti učinkovitejši nadzor odgovornosti v primerih morebitnih zdravniških napak. Foto: AP/Carlos Giusti
Država namerava s projektom Šilih zagotoviti učinkovitejši nadzor odgovornosti v primerih morebitnih zdravniških napak. Foto: AP/Carlos Giusti
Gregor Šilih
Starša Gregorja Šiliha sta po dveh desetletjih pravdanja v poravnavi prejela odškodnino. Foto: Televizija Slovenija

Projekt je dobil ime po družini Šilih, za katero se je po 23 letih od smrti sina z mediacijo končalo iskanje pravice glede zdravniške napake. Država se je ob poravnavi z družino Šilih zavezala k vzpostavitvi sistema, ki bo zagotovil jasno sledljivost medicinskih postopkov, s tem pa tudi odgovornosti, je za TV Slovenija poročala Nataša Markovič.

Omenjeni projekt Šilih pomeni nov sistem sledljivosti medicinskih postopkov, odkrivanja napak in hitrejšo sodno obravnavo. Bolnišnice bodo morale sprejeti protokole, smernice in natančna pravila, iz katerih bo razviden natančen potek zdravljenja. "Točno se bo vedelo, kdo mora v postopku zdravljenja kaj storiti in kako se odzvati, da se zlo prepreči, še preden se zgodi," je dejala Tina Brecelj, državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje.

S tem bodo preprečili nejasne okoliščine smrti, ki so se denimo zgodile v primeru Radan, saj bodo z novim načinom uvedli natančno poročanje, popisovanje in sledenje vsem medicinskim postopkom. Po besedah Brecljeve bo verjetno, po vzoru tujih držav, določeno, da odsotnost natančnih zapisov samodejno pomeni odškodninsko odgovornost.

Prednostna obravnava
Ko se bo razkrilo, kdo je kriv za morebitno smrt bolnika, bodo postopki stekli hitreje tudi na sodišču. "Zaveza pravosodnega resorja je dogovor, da ko je na mizi človeško življenje, takšne zadeve obravnavajo prednostno po načelih trdnega procesnega vodstva, kot je to značilno za specializirane kazenske zadeve," je še pojasnila sekretarka.

V primeru Šilih se je namreč zamenjalo šest sodnikov, v 23 letih pa starši pravice po redni sodni poti niso našla vse do letos, ko sta spor rešila s poravnavo. Odvetnik in mediator Janez Starman, ki je sodeloval v primeru Šilih, nov projekt opisuje tako: "Postopek ugotavljanja morebitnih napak bo hitrejši, učinkovitejši in transparentnejši."

Primer, ko družina zaradi morebitne zdravniške napake neuspešno išče pravico 23 let, se naj tako ne bi več ponovil.

Hitrejše in boljše reševanje zdravniških napak
Hitrejše in boljše reševanje zdravniških napak