Šabeder vidi sanacijo in uravnoteženo poslovanje UKC-ja kot ključni izziv tega vodstva. Foto: BoBo
Šabeder vidi sanacijo in uravnoteženo poslovanje UKC-ja kot ključni izziv tega vodstva. Foto: BoBo
Ena izmed ključnih prioritet je po besedah Šabederja priprava odgovora na revizijsko poročilo Računskega sodišča glede kupovanja medicinskega materiala in opreme mimo pravil javnega naročanja v letih 2014 in 2015. Foto: BoBo
Na prihodkovni strani je največ možnosti za izboljšavo, saj UKC v prejšnjih obdobjih ni dosegal 100-odstotne realizacije, zaradi česar so imeli večmilijonske izpade prihodkov, je pojasnil novi direktor. Foto: BoBo
Predstavitev novega direktorja UKC-ja

Cilj je izboljšanje poslovanja zavoda, a sanacija ne bo v celoti izpeljana letos, je v izjavi za medije pojasnil Šabeder. Med nujnimi ukrepi so ureditev razmer na otroški kardiokirurgiji in intenzivni terapiji, priprava finančnega načrta in izvedba enkratnega dodatnega programa. Ta se bo letos začel izvajati že v februarju, tako da novi direktor verjame, da ga lahko v celoti izpolnijo.

Še več nabav mimo pravil?
Ena izmed ključnih prioritet je po njegovih besedah priprava odgovora na revizijsko poročilo Računskega sodišča glede kupovanja medicinskega materiala in opreme mimo pravil javnega naročanja v letih 2014 in 2015. Takoj po objavi revizijskega poročila so po njegovih besedah sprožili notranjo revizijo nakupov materiala v letih 2016 in 2017. "Negativni trend se je še poslabšal. To je eno večjih žarišč," je razkril.
Šabeder je imel skupaj s predsednikom sveta UKC-ja Jožetom Golobičem sestanek na Računskem sodišču, na katerem sta pojasnila izsledke sodišča. Po prvih ocenah je bilo poslovanje v UKC-ju lani še slabše kot leta 2016, ko je imela največja bolnišnica v državi 25 milijonov evrov minusa. Na vprašanje, kakšen je njegov cilj glede poslovanja UKC-ja letos, pa je odgovoril, da so osnova izhodišča sanacijskega programa, ki predvidevajo uravnoteženo poslovanje v letu 2019, za letos pa izboljšanje poslovanja.

Izboljšava na prihodkovni strani
Na prihodkovni strani je po njegovih besedah največ možnosti za izboljšavo pri realizaciji vseh programov ZZZS-ja, saj UKC v prejšnjih obdobjih ni dosegal 100-odstotne realizacije, zaradi česar so imeli večmilijonske izpade prihodkov. Poleg tega pričakujejo 100-odstotno realizacijo enkratnega dodatnega programa, ki ga bodo začeli izvajati že ta ali prihodnji teden. Dodatne prihodke pričakujejo tudi iz tržne dejavnosti. Ključni vpliv na letošnje poslovanje na prihodkovni strani pa je dvig cen zdravstvenih storitev.

V UKC-ju po Šabederjevih navedbah pripravljajo načrt po posameznih ključnih odhodkovnih segmentih. Plače predstavljajo polovico odhodkov in so fiksni strošek. Tako niso predvideli večjih odpuščanj, ampak optimizacijo delovanja predvsem v podpornih službah.

Zniževanje nabavnih stroškov
Prav tako nameravajo zniževati stroške na področju nabave blaga, materiala in storitev. V prvi vrsti nameravajo slediti priporočilom Računskega sodišča in povečati delež nabave prek javnih naročil. Na vprašanje, ali načrtuje kakšne kadrovske menjave v ožji ekipi pomočnikov direktorja, je dejal, da s kolegi tesno sodeluje in je po mesecu in pol vodenja UKC-ja zelo težko odgovoriti na to vprašanje.

Strokovna direktorica UKC-ja Jadranka Buturović Ponikvar se je dotaknila urejanja razmer na otroški kardiologiji. Kot je dejala, so v zadnjem obdobju imenovali vodjo službe za kardiologijo na pediatrični kliniki, kar je postala Mirta Koželj. Po njenem mnenju bo to imenovanje prispevalo k stabilizaciji razmer. V programu otroške kirurgije je bilo lani operiranih 86 otrok, trenutno vse otroke operirajo češki kirurgi, ki so nenehno prisotni v UKC-ju.

Problematični kadrovski primanjkljaj
Urejajo tudi kadrovski primanjkljaj na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Urejanja medsebojnih odnosov v UKC-ju, ki so se v preteklosti izkazali za posebej pereče, se lotevajo s pogovori, sestanki, dobro voljo in iskanjem rešitev, je dejala strokovna direktorica.

Po Šabederjevih navedbah se lahko na področju odnosov v relativno kratkem času veliko naredi z odkritim in javnim informiranjem. Izkazalo se je, da je bila ena ključnih težav v preteklosti ta, da informacije niso potekale tako, kot bi morale, je dejal.

Spomnimo, da je Šabeder po novem letu prevzel vodenje največje bolnišnice v državi kot vršilec dolžnosti direktorja, v sredo pa ga je svet zavoda imenoval za direktorja s polnim mandatom. V tem času je obiskal klinike in klinične oddelke in se skupaj s celotnim vodstvom poskušal v kratkem času seznaniti z vsemi perečimi zadevami.

Predstavitev novega direktorja UKC-ja