Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nekdanji minister za zdravje Samo Fakin obsoja direktorja celjske bolnišnice. "To pomeni razkroj javne bolnišnice," je dejal. V preteklosti je Fakin sicer več let vodil tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in celjsko bolnišnico.

Po njegovem je nedopustno, da tudi direktor bolnišnice denar služi z delom zunaj ustanove, ki jo vodi. "Zelo čudno, da Svet zavoda dovoli direktorju, da dela v konkurenčni firmi za lasten žep, medtem ko bolnišnica posluje z izgubo."

S celjske bolnišnice so sporočili, da so v lanskem letu občutno zmanjšali tekočo izgubo, in sicer za nekaj več kot 4 milijone evrov in pol, z 8,3 milijona na 3,7. Na številnih oddelkih jim je tudi uspelo skrajšati čakalne vrste.

"Vedno se pojavijo namigovanja, da če nekdo dela zunaj, potem ne dela doma. Ampak številke iz bolnišnice Celje kažejo, da so se istočasno v kardiološki ambulanti čakalne vrste zmanjšale za 22 odstotkov," je pojasnil direktor Dragan Kovačič v oddaji Tarča.

"Jaz mislim, da bi bila bolnišnica letos lahko že pozitivna, če bi pustili prejšnje vodstvo, in da bi se lahko čakalne dobe zmanjšale še bistveno več," meni Fakin, ki je kot član Sveta celjske bolnišnice ob zamenjavi identitet pacientov ostro nasprotoval odstavitvi prejšnjega vodstva.

Iz bolnišnice poudarjajo, da niso ravnali nezakonito

Iz bolnišnice so odgovorili, da ima direktor Kovačić soglasje, ki mu ga je podpisal Svet zavoda, za delo pri štirih delodajalcih. Prav tako ima sklenjeno tudi podjemno pogodbo za delo znotraj bolnišnice, lani je tako bruto zaslužil 16.500 evrov. V bolnišnici poudarjajo, da v nobenem primeru niso ravnali nezakonito.

Fakin vztraja, da gre za nedopustno ravnanje, ki pa je le vrh ledene gore. "So določene specialistične panoge plačane brez omejitev. Sem spada kardiologija in ortopedija, če bi delali več, ne po zdraviliščih, ampak v lastni hiši, bi bile lahko čakalne dobe še krajše."

Sorodna novica Tarča: Zdravniška šahovska partija