Na kmetijskem ministrstvu želijo, da bi s pomočjo projekta otroke naučili, kaj je to pridelava in predelava hrane in da hrana ne raste na trgovskih policah. Foto: BoBo
Na kmetijskem ministrstvu želijo, da bi s pomočjo projekta otroke naučili, kaj je to pridelava in predelava hrane in da hrana ne raste na trgovskih policah. Foto: BoBo

Naš cilj kot prehranskega ministrstva je, da nekje v prihodnosti pridemo do tega, da bo vsaka šola in tudi vsak vrtec imel svoje vrtnine in svoje sadje.

Dejan Židan
med
Čebelarska zveza Slovenije poleg pobude za projekt Tradicionalni zajtrk letos že četrto leto zapored organizira tudi dobrodelno izobraževalno akcijo "Med za zajtrk v vseh slovenskih vrtcih", ki je namenjena predvsem izobraževanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Foto: BoBo
Čebelarski zajtrk

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim naj bi mladi spoznali tako pomen zajtrka in uravnotežene prehrane kot tudi pomen domače hrane, naj bi postal tradicionalen in bo letos prvič potekal v obsegu, ki bo zajel vse vrtce in osnovne šole v Sloveniji. Prvič ga bodo izvedli 18. novembra, v prihodnjih letih pa bo potekal vsak tretji petek v novembru. Otroci bodo ta dan zajtrkovali izključno slovensko hrano, za to pa bodo poskrbeli tudi domači pridelovalci in proizvajalci hrane, ki bodo nekaj osnovnih živil za pripravo pestrega jedilnika tudi darovali, je za TV Slovenija poročala Nuša Baranja.

Na ministrstvu želijo, da bi projekt prerasel v naravoslovni dan
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan meni, da je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk pomemben zlasti zato, ker bodo otroke tako seznanili s pomenom krajevno pridelane in predelane hrane. "Z našega stališča je pomembno, da to nastane tradicija, ki naj bi pozneje prerasla v naravoslovni dan. Naš cilj kot prehranskega ministrstva pa je, da nekje v prihodnosti pridemo do tega, da bo vsaka šola in tudi vsak vrtec imel svoje vrtnine in svoje sadje. Le tako bomo otroke naučili, kaj je to pridelava in predelava hrane in da hrana ne raste na trgovskih policah," je na novinarski konferenci poudaril minister.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je ob tem opozoril, da šola in družina kot klasična socializatorja ne delujeta več tako močno kot v preteklosti, zato ju je treba rehabilitirati. Tržni regulatorji so v preteklosti ravnali v skladu s profitno logiko, "ki je pripeljala do tega, da je hrana izpraznjena, da so navade pokvarjene in peljejo v drug način življenja, kot si ga mi želimo", je dejal.

Marušič: Zdrava prehrana naj postane del našega življenja
Minister za zdravje Dorjan Marušič pa je opozoril, da po eni strani zajtrk postaja pomemben obrok pri mladini, po drugi strani pa se povečuje skupina, ki opušča zajtrk. Hrana ima po njegovih besedah pomemben vpliv na naše zdravje. "Zato se vrnimo h koreninam, k tistemu, kar nam daje naša dežela. Zdrava prehrana, ki jo imamo, naj postane pomemben del našega življenja, zato da bomo ohranili tisto, kar so nam dali naši predhodniki," je dejal.

O pomenu uravnoteženega prehranjevanja je spregovoril tudi Matej Gregorič z Inštituta za varovanje zdravja, ki je opozoril, da je to v obdobju odraščanja zelo pomembno, saj omogoča optimalno zdravje, rast in intelektualni razvoj, hkrati pa preprečuje nastanek zdravstvenih težav in z njimi v otroštvu ali odrasli dobi povezanih bolezni, kot na primer visok krvni tlak, holesterol, debelost, premalo sadja in zelenjave ter telesna nedejavnost, je navedel.

Pobudnik Čebelarska zveza Slovenije
Projekt je nastal na podlagi pobude Čebelarske zveze Slovenije, ki letos že četrto leto zapored organizira tudi dobrodelno izobraževalno akcijo Med za zajtrk v vseh slovenskih vrtcih, ki je namenjena predvsem izobraževanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. V ta namen slovenski čebelarji vsako leto podarijo okoli 2.000 kilogramov medu, ki je pridelan v Sloveniji, za zajtrk v vrtcih. Rezultati in pozitivni odzivi otrok ter učiteljev so nad pričakovanji, je povedala Tanja Magdič iz čebelarske zveze.

Naš cilj kot prehranskega ministrstva je, da nekje v prihodnosti pridemo do tega, da bo vsaka šola in tudi vsak vrtec imel svoje vrtnine in svoje sadje.

Dejan Židan
Čebelarski zajtrk