Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: BoBo
Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: BoBo

Pogajanja sindikatov zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege s predstavniki ministrstev so več ur potekala za zaprtimi vrati. Med sindikalnimi zahtevami je bilo poleg enakega dviga plač, kot ga je vlada sprejela za zdravnike in zobozdravnike, tudi izboljšanje delovnih razmer.

"Sindikalna stran si je danes, kot že ves čas od napovedi stavke, prizadevala doseči stavkovni sporazum, ki bi preprečil sredno stavko," je v izjavi za medije po pogajanjih povedala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

V sredo stavka zdravstvenih delavcev
Pogovor z Ireno Ilešič Čujovič v Odmevih

Minister ne vidi razlogov za stavko. Moramo pa povedati, da je bil sinoči v našem studiu in je povedal podatek, da so se plače medicinskim sestram dvignile bistveno bolj kot zdravnikom, kar za 25 odstotkov več, kar je 13 odstotkov plus trije plačni razredi. Zakaj torej stavka in sklicevanje na dvig zdravniških plač za šest razredov, ki ga še ni in ga morebiti tudi ne bo?
V zdravstvu niso zgolj zdravniki in medicinske sestre, ampak še številni drugi poklici. In zato stavka. Ker nekaterim profilom se plače niso dvignile prav nič in tudi njihova primerjava kaže na to, da bistveno zaostajajo. Gre za laboratorijske delavce, radiološke inženirje, fizioterapevte, delovne terapevte, plačno skupino J in še bi lahko naštevali.

Kako bo jutri potekala ta stavka? Na kaj morajo biti uporabniki pozorni?
Jutri bo stavka potekala od sedme do 22. ure. Gre torej za celodnevno stavko. Bo pa zagotovljen minimum delovnega procesa, torej, vse nujne storitve bodo zagotovljene. To je odvisno od podvrste zdravstva oziroma socialnega varstva. Uporabniki, pacienti morajo biti pozorni na to, ali je njihova storitev nujna. Če ni nujna in bo morda odpovedana, se jim že zdaj opravičujemo tako v imenu sindikatov kot v imenu vlade, ker tukaj je odgovornost predvsem na vladi, ker ni želela skleniti stavkovnega sporazuma, ki smo ga danes predlagali.

Po njenih besedah je imela sindikalna stran zelo tehtne in konkretne predloge, predstavnikom vladne pogajalske skupine pa so danes tudi skušali obrazložiti svoje argumente za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Sindikati so sicer od vladne strani pričakovali protipredlog, iz katerega bo razvidno, da si dejansko prizadeva razrešiti njihove stavkovne zahteve, med katerimi je tudi dvig plač za šest plačnih razredov, kot naj bi bil dogovorjen z zdravniki. "Vendar lahko z žalostjo ugotovimo, da vlada ni stopila naproti v čisto minimalnih zahtevah, ki jih je imela koordinacija sindikatov zdravstva in socialnega varstva, zato do sklenitve sporazuma ni prišlo, in jutri bo napovedana stavka v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva izvedena," je napovedala.

"Vlada je očitno dogovor o nadaljevanju pogajanj sklenila s figo v žepu"

Ilešič Čujovič je še pojasnila, da so pri pogajanjih upoštevali novonastalo situacijo po začasnem zadržanju dviga plačnega stropa zdravnikom in zobozdravnikov po odločbi ustavnega sodišča, in sicer so zahtevali, da pogajanja zaključijo do 4. marca. V novembra sklenjenem sporazumu je bil ta rok postavljen na 24. april, ko so razpisane državnozborske volitve.

"Vemo, da se potem začne predvolilno obdobje, in nas zelo skrbi, kako se bomo pogajali. Menimo, da bi tri tedne časa moralo zadostovati za diagnosticiranje problemov, ki jih poznamo," je dejala. Sindikati so ob tem vladi tudi "ponudili roko", da podajo predlog delovnih mest s konkretnimi uvrstitvami, ki jih je treba nasloviti, "vendar je ostalo zgolj pri naših željah in predlogih".

Vlada je po besedah predsednice sindikata namreč predlagala, da ostanejo pri prvotnem dogovoru, "ki so ga že enkrat kršili, in verjetno ne bi bil problem, da bi ga še kdaj". Kot je dejala, je vlada očitno tudi dogovor o nadaljevanju pogajanj sklenila s figo v žepu.

Kako bo potekala stavka v zdravstvu?

Zdravstveni domovi in bolnišnice

Zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci bodo opravljali dejavnosti v skladu s sprejetimi strokovnimi standardi in etičnimi kodeksi. Med stavko bodo zagotavljali nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo.

Zdravstveni delavci bodo izvajali storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Denimo zdravljenje vročinskih stanj in infekcij, zdravljenje poškodb in zastrupitev, zdravljenje kroničnih bolezni, če bi preložitev neposredno povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, zagotavljanje nujne medicinske pomoči, opravljanje nujnih reševalnih prevozov ter vse storitve v povezavi s porodom.

Zdravstveni delavci so v času stavke dolžni opravljati tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18 let in starejše od 65 let ter vse zdravstvene storitve v povezavi z nosečnostjo in porodom.

Zaposleni v zdravstveni negi bodo v času stavke opravljali storitve zdravstvene nege, katerih opustitev bi vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja bolnikov in varovancev.

Socialnovarstveni zavodi in posebni socialnovarstveni zavodi

Delo v vseh socialnovarstvenih in posebnih socialnovarstvenih zavodih bo potekalo kot ob nedeljah. V času stavke bodo opustili vse nenujne storitve; npr. posteljne kopeli, transferje, nadstandardne storitve, delovno terapijo, nenujna spremstva ter obnovitveno in preventivno fizioterapijo.

Zavodi, ki izvajajo storitev pomoči na domu, bodo v času stavke izvajali celoten nabor storitev, povezanih s temeljno nego in oskrbo, ter samo nujna opravila znotraj sklopa nalog, ki sodijo v gospodinjsko pomoč in podporne storitve.

Zavodi za usposabljanje in varstveno-delovni centri

V zavodih za usposabljanje in varstveno-delovnih centrih bodo v času stavke opustili vse nenujne storitve; npr. storitve izobraževanja in usposabljanja, različne delavnice, delovnoterapevtske, fizioterapevtske in logopedske storitve ter nenujna spremstva. Na voljo bodo nujne storitve, kot so pomoč respiratornega fizioterapevta, medicinske sestre in nujna nega. Za otroke in mladostnike, za katere v času stavke ne izvajajo terapevtskih programov, bodo zagotovili varstvo.

Centri za socialno delo (CSD)

V času stavke bodo CSD-ji izvajali vsa nujna javna pooblastila, kot npr. nujne naloge po zakonu o preprečevanju nasilja v družini, družinskem zakoniku ipd., v celoti bodo izvajali naloge interventne službe in kriznih namestitev. Delo na centrih za socialno delo bo obsegalo le nujno prvo socialno pomoč. Tisti CSD-ji, ki izvajajo storitev pomoč družini na domu, bodo morali v času stavke izvajati celoten nabor storitev, povezanih s pomočjo pri temeljnih dnevnih opravilih, ter nujna opravila znotraj sklopa nalog, ki sodijo v gospodinjsko pomoč.

Lekarne

V času stavke bo veljal nedeljski režim dela, ko izdaja zdravil poteka izključno prek dežurnega okenca. Stavkajoči bodo izdajali le zdravila, predpisana na recept istega dne, zdravila, predpisana na recept z oznako "nujno" in zdravila brez recepta proti vročini in bolečinam, pri teh se bo izdala le ena škatlica posameznega zdravila.

Drugih izdelkov in pripravkov ter potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT v času stavke ne bodo izdajali.

Minister Poklukar obžaluje odločitev sindikatov

Na novinarski konferenci po posvetu slovenskega zdravstva se je na sredno stavko zdravstva, farmacevtov, socialne nege ... odzval tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki je dejal, da odločitev sindikatov obžaluje: "Pogajanja so trajala šest ur, obžalujem odločitev sindikatov. Dejstvo je, da sem pogovore ves čas ocenjeval kot konstruktivne, tvorne in da vodijo v smer dogovora. Ne vidim razlogov za stavko glede na dosežene rezultate današnjih pogovorov. Na koncu je bil ključen problem spreminjanje dogovorjenih rokov v lanskih pogovorih. Tega ni bilo mogoče sprejeti, ker noben dogovor potem ne velja."

Stavkalo bo zdravstveno osebje, ne pa tudi zdravniki in zobozdravniki. Foto: BoBo
Stavkalo bo zdravstveno osebje, ne pa tudi zdravniki in zobozdravniki. Foto: BoBo

Minister Poklukar je sicer tudi obžaloval, da jim ob tem, kar se je v zadnjih mesecih dogajalo v težkih epidemičnih razmerah, do 15. januarja ni uspelo pripraviti izhodišč za nadaljnja pogajanja, ki so imela za podlago pogovore lani. So jih pa sprejeli 29. januarja.

"Stavka je iz vseh omenjenih razlogov prenagljena. Imamo možnost širokega dialoga in iskanja konsenza v krogu vseh sindikatov," je dejal in dodal, da je podobna situacija tako pri mladih zdravnikih kot pri zdravnikih na primarni ravni, zato verjame, da se bodo tudi z njimi pogovarjali o akutnih razmerah, ki jih treba nujno reševati.

Janez Cigler Kralj. Foto: MMC RTV SLO
Janez Cigler Kralj. Foto: MMC RTV SLO

Cigler Kralj: Stavka je neodgovorno ravnanje

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ob napovedi stavke sporočil, da ta v trenutnem položaju predstavlja tudi neodgovorno ravnanje. Sindikate poziva, naj se čim prej vrnejo za pogajalsko mizo, saj meni, da prekinitev pogajanj in stavka pomenita le to, da bodo nujno potrebne rešitve sprejete pozneje. Vsem zaposlenim v socialni oskrbi pa sporoča, da bo kot minister za delo tudi v prihodnje zagovarjal in ščitil interese in pravice vseh zaposlenih, so sporočili z ministrstva.

Na njegovem ministrstvu ob tem navajajo, da so se novembra lani skupaj z reprezentativnimi sindikati v prvem krogu pogajanj dogovorili za povišanje plač v socialni oskrbi za od dva do štiri plačne razrede. Zagotovili so višje plače za okoli 35.000 zaposlenih, poskrbeli, da se dvig plač ni prelil v povišanje oskrbnin stanovalcem in se zavezali, da po 15. januarju letos nadaljujejo pogajanja za drugi krog zaposlenih v socialni oskrbi.

Za obvladovanje kadrovske stiske v socialnovarstvenih zavodih so zagotovili skoraj 60 odstotkov več sredstev za zaposlovanje dodatnega kadra za obdobje dveh let, so sporočili z ministrstva. To bo omogočilo približno 620 dodatnih kadrov za vse izvajalce institucionalnega varstva v javni mreži in 550 dodatnih zaposlitev v domovih za starejše. V proračunih za leti 2021 in 2022 in v načrtu za okrevanje in odpornost so prav tako zagotovili dodatnih 124 milijonov za naložbe v domove za starejše.

Zdravstveni delavci bodo v sredo stavkali

Na ministrstvu zagotavljajo še, da si bodo ne glede na trenutno dogajanje še naprej dejavno prizadevali izboljšati delovne razmere, prilagoditi normative in zagotoviti ustrezno plačilo. Pred meseci pa so ustanovili tudi delovno skupino za kadrovske standarde in normative v sklopu domov za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodov, ki že pospešeno pripravlja predloge rešitev, so navedli.

V UKC-ju Ljubljana napovedanih pregledov, posegov in obravnav ne bodo odpovedali

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so ob napovedi stavke navedli, da po dveh letih epidemije covida-19 ni mogoče odlašati z zdravstvenimi obravnavami brez škode za bolnika. Napovedanih pregledov, obravnav in posegov zato ne odpovedujejo.

Vodstvo UKC-ja je zapisalo še, da pravico zaposlenih do stavke spoštujejo. Hkrati upajo, da bolniki ne bodo preveč občutili stavke. Bolnike pri tem prosijo za potrpežljivost in se jim zahvaljujejo za razumevanje.

Delno zaprte tudi lekarne

Sindikat farmacevtov Slovenije je navedel, da bodo farmacevti stavkali na delovnih mestih od 10. do 16. ure. V tem času bodo odprte le dežurne enote lekarn, ki bodo delovale po nedeljskem režimu. Izdaja zdravil bo potekala izključno pri dežurnem okencu, farmacevti pa bodo izdajali le tista zdravila, ki so predpisana na recept istega dne, ki so predpisana z oznako nujno in zdravila brez recepta proti vročini in bolečinam. Pri zadnjih bo izdana le ena škatlica posameznega zdravila.

Drugih izdelkov oz. pripravkov in potrdil o izpolnjevanju PCT-pogoja pa ne bodo izdajali. Stavkajoči bodo zagotovili minimum delovnega procesa, ki ga določa 52. člen zakona o zdravstveni dejavnosti, so še navedli.

Stavka bo potekala tudi v enotah Lekarne Ljubljana, so v lekarnah sporočili v izjavi za javnost. V 11 enotah bodo zagotovili izvajanje nujnih lekarniških storitev, med njimi sta lekarni pri ljubljanski polikliniki in pri zdravstvenem domu Grosuplje ter lekarne Črnuče, Vič, Bežigrajski dvor, Idrija, Cerknica, Logatec, Vrhnika, Ivančna Gorica in Medvode.

V UKC-ju Ljubljana zbor zaposlenih pred vhodom

Sindikat zdravstva Slovenije (SZS) je člane obvestil, da bodo stavkajoči zaposleni skrbeli le za zagotavljanje nemotene oskrbe pacientov in delovanja nujnih sistemov, in stavkajoče pozval, da pri delu ne ovirajo sodelavcev, ki se ne bodo želeli pridružiti stavki. Stavkajoče v UKC-ju Ljubljana pa so pozvali, da se ob 11. uri v čim večjem številu zberejo na ploščadi pred glavnim vhodom v UKC Ljubljana, "kjer bodo s svojo prisotnostjo pokazali, da mislijo resno in da ne bodo dovolili, da jih s selektivnim dvigom plač zgolj nekaterim profilom sprejo med seboj".

Podpora socialnih zavodov

Stavkovne zahteve reprezentativnih sindikatov za boljše vrednotenje delovnih mest in odpravo plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu podpirajo tudi v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Ob tem poudarjajo, da so veljavni standardi in normativi povsem zastareli, saj se niso spremenili že desetletja in že dolgo ne ustrezajo več potrebam stanovalcev, ki so vse starejši in potrebujejo vse več storitev zdravstvene nege in oskrbe. Večina stanovalcev pride v domove za starejše zaradi zdravstvenih razlogov. Številni potrebujejo najzahtevnejšo zdravstveno nego, kar pa domovi z obstoječimi viri vse težje zagotavljajo.

Skupnost si prav tako že vrsto let prizadeva za dvig vrednotenja vseh delovnih mest v zdravstvu in socialnem varstvu, od čistilke do direktorja, ter za odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nestimulativna, iskalce zaposlitve pa odvračajo od dela v domovih za starejše in posebnih zavodih za odrasle.