Živila z oznakami 'manj maščob, dodanimi vitami in brez holesterola' niso nujno zdravi, opozarja prehranska strokovnjakinja Tanja Pajk Žontar. Foto: MMC RTV SLO
Živila z oznakami 'manj maščob, dodanimi vitami in brez holesterola' niso nujno zdravi, opozarja prehranska strokovnjakinja Tanja Pajk Žontar. Foto: MMC RTV SLO

"Izdelki z manj maščobe, dodanimi vitamini in brez holesterola so lahko vse prej kot zdravi, vendar tega ne bomo opazili, če se ne prepričamo o vseh uporabljenih sestavinah. Zato je pomembno, da so potrošniki pozorni na oznake in sestavine na prehrambenih izdelkih, kajti le tako se bodo lahko prehranjevali resnično zdravo in uravnoteženo," opozarja strokovnjakinja za prehrano Tanja Pajk Žontar.

Lobi živilske industrije premočan?
Označevanje živil z barvami semaforja, torej rdečo (pomeni, da živila ni dobro uživati vsakodnevno), oranžno (pomeni zmerno uporabo) in zeleno (pomeni uporabo brez omejitev) v okviru Evropske unije ni uspelo.

Potrošniške organizacije ocenjujejo, da je živilska industrija porabila okoli milijardo evrov za lobiranje pri evropskih poslancih, ki so predlog večbarvenga sistema za označevanje vsebnosti maščob, sladkorja in soli na živilskih izdelkih zavrnili.

Kako zdravi so izdelki, ki jih jeste, lahko preverite na spletni strani Veš, kaj ješ?

Kdo je bil za, kdo proti in koga ni bilo
Kot navaja Zveza potrošnikov Slovenije, sta za sistem označevanja glasovala le dva slovenska evropska poslanca, Tanja Fajon in Zoran Thaler, Romane Jordan Cizelj ni bilo na glasovanju, drugi, in sicer Jelko Kacin, Lojze Peterle, Ivo Vajgl in Milan Zver, pa so glasovali proti označevanju.

Zveza potrošnikov Slovenije je zato pripravila spletno stran, na kateri lahko kupci z vnosom vrednosti, ki so zapisane na embalaži, sami ugotovijo, v katero kategorijo spada živilo. "Potrošniki se premalo zavedajo, kako zelo zavajajoče so lahko trditve in podatki, ki jih proizvajalci zapišejo na embalažo izdelka, da bi pritegnili našo pozornost in nas prepričali o nakupu," je še dodala Tanja Pajk Žontar.