Foto: freedigitalphotos.net
Foto: freedigitalphotos.net

Osteoporoza je najpogostejša sistemska bolezen kosti, zaradi večje lomljivosti kosti pa so zlomi pogostejši. Najpogostejši so zlomi kolka, vretenc, zapestja in nadlahtnice. Je bolezen starejših ljudi, skoraj vsaka druga ženska in vsak peti moški po 50. letu si bo do konca življenja zlomil kost zaradi neprepoznane in nezdravljene osteoporoze, je na tiskovni konferenci povedal endokrinolog Tomaž Kocjan.

Opozoril je tudi na finančno breme te bolezni. V letu 2019 smo v Sloveniji zaradi osteoporoznih zlomov porabili 96 milijonov evrov, od tega 61 milijonov za neposredno oskrbo zlomov, 27 milijonov evrov za rehabilitacijo in osem milijonov za zdravila.

V Mednarodni fundaciji za osteoporozo ocenjujejo, da v Evropi vsakih 30 sekund pride do zloma zaradi krhkosti kosti. Strokovnjaki pa pričakujejo, da se bo zaradi staranja prebivalstva število takšnih zlomov v naslednjih petdesetih letih podvojilo.

Osteoporoza ni le bolezen žensk. Prizadene tudi moške, zaradi višje kostne mase in krajše življenjske dobe pa je odstotek moških s to boleznijo manjši.

Zdravo življenje, gibanje zmanjšata možnost razvoja bolezni

Bolezen najpogosteje prizadene ljudi z dejavniki tveganja. To so višja starost, ženski spol, nizka telesna teža, zlom kolka pri starših, zgodnja menopavza, izostanek menstruacije za leto ali več v rodni dobi, nizek vnos kalcija, majhna telesna dejavnost, bolezni ledvic in jeter ter uživanje nekaterih zdravil.

Sorodna novica Duša Hlade Zore: Preventiva se začne že v mladosti, in ne šele po 40. letu

Predstojnica Zdravstvene postaje Vojnik Jana Govc Eržen je poudarila, da od leta 2014 izvajajo presejalne programe, s katerimi odkrivajo osteoporozo. Na pregledu vsem starejšim od 60 let izračunajo, kakšno je njihovo tveganje za osteoporozni zlom v naslednjih desetih letih. "Pri moških imamo težavo, da se v manjšem številu udeležujejo presejalnih programov, zato je treba tudi moške pritegniti, da se bodo takih programov udeleževali," je opozorila.

Preventivna dejavnost je tudi pogovor o "padcih, rednem jemanju zdravil, pravilni obutvi in osvetlitvi stopnic ter o čistoči bolnikovih očal", je običajni obisk v ambulanti opisala odgovorna medicinska sestra zdravstvene postaje Vojnik in Dobrna Bernarda Hostnik. "Načeloma so k zlomom bolj nagnjeni starejši ljudje, ki že imajo tudi druge bolezni, poleg tega pa je rehabilitacija dolgotrajna," je dejala Hostnikova.

V času epidemije se je preventivna dejavnost popolnoma ustavila. "Zdaj moramo ponovno oživiti preventivo in obravnavo kroničnih bolezni," je dejala predsednica Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije Duša Hlade Zore. Poudarila je, da si v društvu prizadevajo, da bi osteoporozo vključili v nacionalni program zdravstvenega varstva kot prioriteto.

Kocjan je dejal, da je v času epidemije pomembno vztrajati pri preprečevanju zlomov, saj dodatni zlomi bremenijo zdravstveni sistem, vsem bolnikom z osteoporozo pa priporoča cepljenje proti covidu-19.

Svetovni dan osteoporoze bomo sicer zaznamovali v sredo.

To je osteoporoza