V Slovenijo prihaja prva pošiljka cepiva, namenjena tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine. Foto: MMC RTV SLO
V Slovenijo prihaja prva pošiljka cepiva, namenjena tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine. Foto: MMC RTV SLO

Stanje treh bolnikov je resno in so na enotah intenzivne terapije. Po besedah strokovne direktorice UKC Ljubljana in vodje kriznega štaba Brigite Drnovšek Olup število bolnikov, ki prihajajo na pregled in tistih, ki so sprejeti v bolnišnico, ne narašča.

Do danes se je v UKC Ljubljana cepilo več kot 2.650 ljudi, vključno s prostovoljci in pogodbenimi delavci.

Slovenijo bo danes prispela prva pošiljka cepiva proti novi gripi farmacevtske družbe Baxter, ki je namenjena vsem, ki so alergični na jajčne beljakovine.

Po podatkih Inštituta RS za varovanje zdravja se je v Sloveniji proti novi gripi do začetka decembra cepilo skoraj 82.000 ljudi, od tega 2.000 otrok, mlajših od 10 let, je poročal Radio Slovenija.

V nasprotju s cepivom proizvajalca Glakso Smith Kline sta za cepivo družbe Baxter potrebna dva odmerka. Po besedah ministra za zdravje Boruta Miklavčiča bo v Ljubljano prispelo 5.000 odmerkov cepiva, ki jih bodo razdelili med tri oz. štiri enote za cepljenje po Sloveniji.

"Cepivo je namenjeno izključno tistim, ki imajo hudo alergijo na beljakovine jajc," je še dejal Miklavčič. Kot so za MMC povedi na IVZ-ju, bodo cepljenje z novim cepivom začeli izvajati konec tedna in ne v sredo, kot je bilo sprva napovedano.