Diplomirane medicinske sestre bodo v družinskih ambulantah širile zlasti področja preventive, presejanja za demenco in za kronično ledvično bolezen ter samostojno predpisovanje medicinsko tehničnih pripomočkov. Foto: BoBo
Diplomirane medicinske sestre bodo v družinskih ambulantah širile zlasti področja preventive, presejanja za demenco in za kronično ledvično bolezen ter samostojno predpisovanje medicinsko tehničnih pripomočkov. Foto: BoBo

Direktorica Zgornjesavinjskega zdravstvenega doma Nazarje Božena Herzog je pojasnila, da so se na poziv prijavili, ker želijo izkoristiti "vse razpoložljive možnosti za izboljšanje kakovosti zdravstvenih storitev za paciente, četudi morda niso najboljše možne". V štirih splošnih oziroma družinskih ambulantah, kjer so diplomirane medicinske sestre doslej v polovičnem obsegu delovale v referenčnih ambulantah in pokrivale po dve splošni ambulanti, bodo zdaj pomagale v polnem obsegu. Tudi prostorsko bodo umeščene v splošne ambulante. S tem bodo po besedah direktorice omogočili timsko delo.

Vse štiri ambulante bodo ob kadrovski krepitvi sprejemale nove paciente, glavni cilj pa je razbremenitev zdravnikov. Največ priložnosti za razbremenitev vidijo pri vodenju pacientov s kroničnimi boleznimi in predpisovanju medicinskih pripomočkov. Obseg nalog diplomiranih medicinskih sester bodo postopno povečevali. V prvi fazi se jim zdi najpomembnejše, da se vsak nov tim najprej dobro spozna in uskladi pričakovanja.

Sorodna novica Z dodatno diplomirano medicinsko sestro bodo okrepili 26 družinskih ambulant

"Zanesljivo bomo delno razbremenili tudi zelo obremenjene srednje ambulantne sestre ter s tem povečali dosegljivost ambulant. Pričakujemo, da bo ministrstvo za zdravje tudi v prihodnje v skladu s strategijo primarnega zdravstva aktivno nadaljevalo procese prenosa kompetenc z zdravnika na diplomirano medicinsko sestro," je poudarila Herzog.

Posebej zaradi tega projekta ne načrtujejo novih zaposlitev, prosta delovna mesta bodo zapolnili z internimi reorganizacijami in podaljšanjem zaposlitev za določen čas oziroma s kadrom, ki prihaja iz porodniških odsotnosti.

Ministrstvo za zdravje je na poziv ambulantam družinske medicine za vključitev dodatne diplomirane medicinske sestre prejelo 26 popolnih vlog. Ambulante bodo lahko dodatno pomoč pridobile z julijem, hkrati pa bo morala vsaka opredeliti dodatnih 300 glavarinskih količnikov.

Razbremenjevanje zdravnikov

V Zbornici zdravstvene in babiške nege so poudarili, da se zavzemajo za varno in kakovostno zdravstveno obravnavo pacientov, zato podpirajo krepitev ambulant družinske medicine, ki so prvi stik s pacientom. Menijo, da bi bilo treba ta ukrep uvesti sistemsko.

Njihova pobuda je sicer šla v smeri dveh diplomiranih medicinskih sester, od tega ene s specialnimi znanji, saj so te ambulante vstopna točka pacienta v zdravstveni sistem ter spremljajo in obravnavajo kronične bolnike, zato potrebujemo v njih zelo izkušen in strokovno zelo podkovan zdravstveni kader, je poudarila predsednica zbornice Monika Ažman.

Po njenih besedah bodo diplomirane medicinske sestre v družinskih ambulantah širile zlasti področja preventive, presejanja za demenco in za kronično ledvično bolezen ter samostojno predpisovanje medicinsko tehničnih pripomočkov. Poudarek pa je predvsem na tem, da bi s prevzemanjem dodatnih nalog razbremenile zdravnika, zaradi česar bi lahko začeli s povečanim opredeljevanjem števila pacientov.

Ob kadrovski krepitvi tudi pozivi k zmanjšanju administrativnih obremenitev

Družinski zdravnik Rok Ravnikar, sicer predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije, pa je opozoril, da bodo dodatno pomoč prejele le ambulante, ki bodo na novo opredelile dodatnih 300 glavarinskih količnikov. Ambulante, ki že imajo opredeljeno čezmerno število glavarinskih količnikov, pa dodatne pomoči ne bodo prejele.

Ukrep se mu zato zdi nenavaden. Po njegovi oceni so na ministrstvu bolj želeli doseči, da bi ambulante opredelile še nekaj tisoč bolnikov. Vsi javni zdravstveni zavodi v državi skupaj so na poziv ministrstva poslali osem popolnih vlog, kar po besedah Ravnikarja kaže na veliko krizo v primarnem zdravstvu, k razrešitvi katere omenjeni ukrep ne bo bistveno prispeval.

Kadrovska krepitev ambulant družinske medicine se mu sicer zdi ena izmed možnosti v prihodnosti. A meni, da bi bilo za razbremenitev zaposlenih najprej treba zmanjšati administrativne obremenitve in uvesti boljše računalniške aplikacije.