Glede na vse dosedanje pogovore kaže, da bodo občine skupaj z Zdravstvenim domom Škofja Loka in Osnovnim zdravstvom Gorenjske vendarle uspešno zadostile tako prostorskim kot kadrovskim potrebam za pediatrično oskrbo v obeh dolinah. Foto: BoBo
Glede na vse dosedanje pogovore kaže, da bodo občine skupaj z Zdravstvenim domom Škofja Loka in Osnovnim zdravstvom Gorenjske vendarle uspešno zadostile tako prostorskim kot kadrovskim potrebam za pediatrično oskrbo v obeh dolinah. Foto: BoBo

Občine Gorenja vas - Poljane, Žiri in Železniki so si od letošnjega februarja močno prizadevale za ponovno vzpostavitev preventivne pediatrične oskrbe v njihovih krajih. Občine so vložile tudi lastna sredstva v prenovo prostorov, zato so bile močno presenečene nad septembrsko odločitvijo škofjeloškega zdravstvenega doma, da prostori niso primerni za izvajanje preventivnih pregledov, zlasti cepljenj.

Z Osnovnim zdravstvom Gorenjske so našli vsaj delno rešitev. Zaposlili so pogodbenega pediatra, ki je že začel izvajati preglede v prostorih zasebne žirovske ambulante, ki ima registrirano cepilno mesto. Tako so olajšali preglede žirovskim šolarjem, ki so od škofjeloškega zdravstvenega doma najbolj oddaljeni.

Podobno so se znašli v Gorenji vas, vendar opozarjajo, da to ni celovita rešitev. Treba je poskrbeti tudi za preventivne preglede ter cepljenja dojenčkov in predšolskih otrok. To bi denimo omogočalo podaljšanje dela pogodbenega pediatra, dolgoročna rešitev pa bi bila pridobitev koncesije za pediatrično dejavnost. Tako bi lahko zaposlili pediatra, ki bi dva dni na teden delal v Žireh in tri dni v Gorenji vasi.

Ob morebitnih uspešnih postopkih bi koncesionar delo lahko začel predvidoma prihodnjo jesen, še predtem pa je treba rešiti vprašanje primernosti ambulantnih prostorov za izvajanje preventivne dejavnosti in cepljenja. Komisija ministrstva za zdravje naj bi si prostore ogledala ta petek.

Če bi ambulante dobile odobritev, bi v njih znova lahko opravljali preglede. Tako bi preventivno dejavnost vrnili tudi v Selško dolino, kjer jim ni uspelo najti druge primerne lokacije. "Tudi pri nas bomo ob pomoči pediatrinje iz Škofje Loke potem začeli šolsko preventivo, pozneje pa upam, da bo ordinacija delovala v takem obsegu kot nekoč," je povedal župan Občine Železniki Anton Luznar.

Glede na vse dosedanje pogovore kaže, da bodo občine skupaj z Zdravstvenim domom Škofja Loka in Osnovnim zdravstvom Gorenjske vendarle uspešno zadostile tako prostorskim kot kadrovskim potrebam za pediatrično oskrbo v obeh dolinah. "Računamo, da bo kmalu vse potekalo tako kot pred zaprtjem ambulant, za kar smo se tudi borili," je povedal župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež.