Med poškodbami zaradi padca na ledu prevladujejo zlomi zapestij. Foto: BoBo
Med poškodbami zaradi padca na ledu prevladujejo zlomi zapestij. Foto: BoBo
Sneg, led
Led je okoval Slovenijo. Foto: BoBo
Izredno stanje tudi na urgencah

V preteklih dveh dneh in pol so na kirurškem delu ljubljanske urgence obravnavali 362 ljudi, od tega 99 zaradi poškodb pri zdrsih in padcih na ledu - na srečo so bile poškodbe večinoma lažje, nekaj pa je bilo tudi resnejših poškodb glave, je v izjavi za javnost povedal Simon Herman s kliničnega oddelka za travmatologijo kirurške klinike.

Kot je pojasnil, ljudje pri padcih in zdrsih k sreči v glavnem niso utrpeli hujših poškodb, šlo je za zlome v zapestjih, nekaj je bilo zlomov kolkov, precej pa udarcev v glavo. Obravnavali so nekaj primerov, ko so bili ljudje poškodovani, ko je nanje padlo drevo ali veja - trenutno imajo tako na reanimaciji tudi bolnika, na katerega je padla veja.

Herman pravi, da se pri njih kljub izrednim vremenskim razmeram obremenitev ni povečala, saj je precej ljudi ostalo doma, opažajo pa, da je manj drugih poškodb, zlasti iz prometnih nesreč.

Maribor: Toliko poškodovanih zaradi padca na ledu ne pomnijo
Na mariborski urgenci so ta konec zaradi vremenskih razmer, predvsem ledu, delali z vsemi razpoložljivimi zmogljivostmi. Kot je povedal predstojnik urgence Roman Košir, so v treh dneh sprejeli 408 pacientov, od tega 195 zaradi padcev na ledu. Razmere so bile kaotične, a obvladljive, je dodal.

Ves konec tedna so dežurnim na urgenci pomagali tudi tisti zdravniki in medicinske sestre, ki bi bili sicer prosti, tolikšnega števila poškodovanih zaradi padca na ledenih površinah pa po Koširjevih besedah doslej ne pomnijo.

Med drugim je bilo 37 pacientov sprejetih zaradi zlomov, že konec tedna so jih operirali 17, kar je petkrat toliko, kot ob običajnih koncih tedna. Okoli 15 jih še vedno čaka na operacijo, prihajajo pa novi pacienti, zato je Košir še enkrat pozval ljudi, predvsem starostnike, da če ni nujno, naj za zdaj raje ostanejo doma.

Kot je še povedal, je šlo večinoma za poškodbe spodnjih in zgornjih okončin, in zagotovil, da razmere trenutno obvladujejo. So pa prekinili nekaj drugih rednih programov na drugih oddelkih, da je oprema in osebje lahko na voljo travmatologiji, ki je stoodstotno zasedena.

Celje: 30 odstotkov pacientov več
Več dela kot običajno so zaradi posledic vremenskih razmer v zadnjih dneh imeli tudi v urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Ocenjujejo, da jih je od četrtka do nedelje obiskalo približno 30 odstotkov več bolnikov, in to predvsem zaradi poškodb, ki so bile posledica padcev in zdrsov zaradi snega in ledu.

Kot so še sporočili iz Splošne bolnišnice Celje, so med poškodbami prevladovali zlomi zapestij, nekaj je bilo tudi zlomov goleni in gležnjev. Zdravniki v celjski bolnišnici so zaradi zlomov v teh dneh opravili 15 operacij ter približno 30 repozicij zlomljenega zapestja v splošni anesteziji.

Izredno stanje tudi na urgencah