Protibolečinske tablete. Foto: Pixabay
Protibolečinske tablete. Foto: Pixabay

Odločitev okrožnega sodnika iz Clevelanda Dana Polsterja je prva razsodba, po kateri bodo morale farmacevtske verige plačati v tožbi zaradi prekomerne uporabe opioidov. Sodnik je sicer že novembra razsodil, da so ta podjetja v okrožji Lake in Trumbull v Ohiu dobavila preveč zdravil za lajšanje hudih bolečin, od katerih ljudje lahko postanejo odvisni. S tem so povzročile, da se je javno zdravje na tem območju poslabšalo. To razsodbo je zdaj potrdil tudi zvezni sodnik.

Med letoma 2012 in 2016 so trgovske verige v Trumbull dobavile več kot 80 milijonov protibolečinskih tablet, kar pomeni 400 na vsakega prebivalca. Okrožje Lake so v istem obdobju "založili" z 61 milijoni tablet.

"Odločitev pomeni, da bomo kmalu imeli dovolj sredstev in podatkov, da primerno obravnavamo škodo, ki jo povzroča uničujoča epidemija jemanja opioidov," je dejal predstavnik Trumbulla Frank Fuda. Denar nameravajo namreč porabiti za lajšanje posledic odvisnosti od teh tablet pri prebivalcih omenjenih okrožij.

Podjetja so se na razsodbo odzvala z besedami, da ne morejo biti odgovorna za to, kakšne recepte predpišejo zdravniki. Napovedala so, da se bodo na odločitev sodišča pritožila.

Epidemija opioidov

Epidemija uporabe opioidov v ZDA je po vladnih podatkih v dveh desetletjih zahtevala 500.000 smrti. V povezavi z njihovo uporabo je bilo vloženih prek 3000 tožb, večinoma so se za ta korak odločile krajevne oblasti, ki trdijo, da so farmacevtska podjetja, distributerji in trgovske verige to krizo še podpihovali.