UKC Ljubljana ima trenutno na voljo 414 postelj za potrebe bolnikov s covidom-19, med njimi je 78 postelj na oddelkih intenzivne terapije in 14 na otroških oddelkih. Foto: BoBo
UKC Ljubljana ima trenutno na voljo 414 postelj za potrebe bolnikov s covidom-19, med njimi je 78 postelj na oddelkih intenzivne terapije in 14 na otroških oddelkih. Foto: BoBo

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) v Ljubljani opozarjajo, da trenutne razmere na trgu, zaostrovanje epidemiološke slike po Evropi in slabe napovedi za januar 2021 otežujejo nakup osebne varovalne opreme.

"Ne glede na to nam je uspelo zagotoviti najnujnejšo osebno varovalno opremo, trenutno največji izziv predstavljajo zaščitni plašči za enkratno uporabo in prekrivala za obuvala. Naročili smo tudi večje zaloge zdravil za zdravljenje bolnikov s covidom-19, da bomo zagotovili nemoteno oskrbo bolnikov," so navedli.

V obdobju januar–oktober je UKC Ljubljana letos posloval z negativnim poslovnim izidom v višini 15 milijonov evrov. "Ob poplačilu stroškov iz naslova covida-19 iz proračuna bo presežek odhodkov nad prihodki še manjši," so zapisali po končani seji sveta zavoda.

Veliko čakajočih na druge zdravstvene obravnave

Dodali so, da si kljub epidemiji prizadevajo obravnavati čim več bolnikov z drugimi zdravstvenimi težavami. "V ta namen smo izvedli 2,5-krat več ambulantnih pregledov kot ob spomladanskem valu epidemije," so poudarili.

30. oktobra je na vse vrste zdravstvenih storitev v UKC-ju Ljubljana skupno čakalo 88.293 bolnikov. V primerjavi s stanjem 31. decembra 2019 se je število zmanjšalo za 8218 čakajočih oziroma 8,5 odstotka.

Svet zavoda se je seznanil tudi s prevzemom prenovljenih prostorov v pritličju severnega trakta Bolnišnice Petra Držaja, ki bodo namenjeni dejavnostim oddelka za terapijo bolečine. "S tem je bil narejen pomemben korak na poti k sodobni obravnavi akutne in kronične bolečine v Sloveniji ter pri uresničevanju vizije KOAIT, v okviru katere želimo zgraditi oddelek z multidisciplinarnim in celostnim pristopom k zdravljenju bolečine," so pojasnili v kliničnem centru.