"Težava so tako prostori kot kadri. V intenzivni terapiji žal ne more delati vsak zdravnik in vsaka medicinska sestra," opozarjajo v UKC-ju Maribor. Foto: BoBo

Predstavniki kliničnega centra in Mestne občine Maribor so v izjavi za medije opozorili javnost, da covida-19 ne gre podcenjevati, zato naj ljudje spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja tega virusa. Položaj je namreč že težko obvladljiv. "Ne želim strašiti, vendar so pred nami meseci oziroma tedni, ko moramo resnično pametno in odgovorno ravnati in se držati ukrepov, če želimo omejiti val, ki prihaja, in omogočiti zdravstvu, šolstvu in vsem preostalim, da bodo delovali normalno," je poudarila predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja Nina Gorišek Miksić.

Beović: Skrbi nas naraščanje števila obolelih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo

Od sredine septembra je velik porast hospitaliziranih bolnikov zaradi težjega poteka koronavirusne bolezni. "Kapacitete, ki jih imamo na razpolago v UKC-ju Maribor, so se že zapolnile in tako bolnike usmerjamo v druge covidbolnišnice," je pojasnila. Na oddelku za covid so od julija zdravili 75 bolnikov z novim koronavirusom, starih od 25 do 95 let, povprečna starost je 68 let. Pet bolnikov je zaradi zapletov ob koronavirusni bolezni umrlo.

Dodatno je vzpostavljen še oddelek za intenzivno nego bolnikov z novim koronavirusom. Vodja intenzivne terapije za bolnike s covidom-19 Alenka Strdin Košir je povedala, da so v novem valu zdravili 12 ljudi, dva so morali zaradi pomanjkanja prostora preseliti v bolnišnico Golnik. Šest bolnikov so uspešno pozdravili, eden je umrl, dva sta še v kritičnem stanju.

Preostali bolnišnični oddelki za zdaj delajo v polni meri

Med zadnjimi primeri hospitalizacij bolnikov s covidom-19 so oseba, ki se je okužila na praznovanju rojstnega dne, in dve, ki sta se okužili od sodelavca ali otroka. Na intenzivni terapiji za bolnike s covidom-19 imajo na voljo štiri postelje, "z veliko muko" pripravljajo še štiri. "Težava so tako prostori kot kadri. V intenzivni terapiji žal ne more delati vsak zdravnik in vsaka medicinska sestra. Potrebna so specialna znanja in takšnega specialno usposobljenega kadra v UKC-ju Maribor nimamo že za obstoječi intenzivni enoti skoraj ne dovolj," je pojasnila Strdin Koširjeva.

Rezerv ni tudi zaradi tega, ker preostali bolnišnični oddelki za zdaj delajo v polni meri. Nekaj zaposlenih manjka še zaradi odrejenih karanten. Direktor UKC-ja Maribor Vojko Flis je poudaril, da so te posledica okužb zunaj kliničnega centra, medtem ko se znotraj ustanove okužbe ne širijo. "Tega, kar se dogaja zunaj ustanove, ne moremo nadzorovati," je dejal.

Porast okužb v Mariboru

Virus zahteva poseben način obravnave bolnikov ob vstopanju v ustanovo, kar je še posebej izrazito v urgentnem centru. "Obravnava pacientov, kjer je samo sum na okužbo, traja trikrat dlje od obravnave drugih," je poudaril zdravnik specialist urgentnega centra Gregor Prosen ter pozval ljudi k strpnosti in upoštevanju navodil. "Urgenca je bila že prej kronično kadrovsko podhranjena, zdaj poka po šivih," je opozoril in paciente pozval, naj na vstopni točki podajo resnične podatke, saj bodo le tako lahko ohranjali varno obravnavo tako drugih bolnikov kot zaposlenih v UKC-ju Maribor. "Dodatnih izpadov si preprosto ne moremo privoščiti," je zatrdil.

V mariborski občini je trenutno po podatkih NIJZ-ja aktivnih 124 okužb z novim koronavirusom. Po besedah župana Saše Arsenoviča je bilo samo v septembru zaznanih 220 novih okužb, kar je mnogo bolj skrb vzbujajoče od razmer spomladi, ko se je Maribor ponašal z nizkim številom okužb. Zato tudi on poziva prebivalce, naj se držijo zaščitnih ukrepov. Kakšnih dodatnih ukrepov na ravni občine za zdaj ne načrtujejo, uvajajo pa splošne ukrepe, kot je na primer merjenje telesne temperature vsem obiskovalcem občinskih in upravnih prostorov.

Vse večja zdravstvena kriza v Mariboru