Po enoletnem vodenju UKC-ja Maribor kot v. d. direktorja se je Janez Lavre vrnil v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je znova prevzel vodenje bolnišnice - kot vršilec dolžnosti. Foto: BoBo
Po enoletnem vodenju UKC-ja Maribor kot v. d. direktorja se je Janez Lavre vrnil v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je znova prevzel vodenje bolnišnice - kot vršilec dolžnosti. Foto: BoBo
UKC Maribor razkril alarmantne podatke

Lavre je na junijski novinarski konferenci, na kateri je predstavil svoje izzive ob ponovnem vodenju slovenjgraške bolnišnice, med ključnimi in največjimi dosežki med drugim izpostavil, da so v njegovem času dosegli izbris hipotek na zemljiščih, kjer so garažne hiše. Iz mariborske bolnišnice pa so sporočili, da je izpisek iz zemljiške knjige na dan 5. julij 2017 pokazal, da so te hipoteke še vedno vknjižene.

V UKC-ju Maribor, katerega vodenje je pred kratkim prevzel Vojko Flis, so znova izpostavili tudi, da Lavre ni opravil primerne primopredaje poslov. Ta je bila po njihovem načrtovana za 20. junij, a zdaj že nekdanjega direktorja na ta dan sploh ni bilo v službo niti se ni opravičil. Primopredajnega zapisnika ni pripravil in tako tudi ni bil podpisan, pravniki pa so dogodek tudi uradno zapisali.

Ob tem so v bolnišnici še dodali, da ima UKC Maribor po podatkih Združenja zdravstvenih zavodov ob odhodu Lavreta 7,4 milijona evrov tekoče izgube in nekaj več kot osem milijonov evrov neplačanih računov.

Za odziv na trditve je STA zaprosil tudi Lavreta, ki pa je na kratko komentiral le očitke glede garažne hiše in dejal: "Če je razlaga pravnikov takšna, potem je takšna."

Lavre: Poslovanje odraz znižanja cene zdravstvenih storitev in dodatnega zaposlovanja
Sicer je Lavre zatrdil, da je primopredajo opravil 23. junija, kot je dodal, pa je to storil na način, ki mu je bil na voljo. V dopisu je novega direktorja seznanil s poslovanjem v prvih treh mesecih, ne pa tudi po štirih, saj je to gradivo že prejel od pomočnika za finančne zadeve in ga je tudi svet zavoda obravnaval na ponedeljkovi seji. Lavreta so na omenjeni seji tudi pozvali, naj po njihovem mnenju nedopusten način primopredaje popravi in pripravi primerno primopredajo v pisni obliki.

V povezavi s poslovanjem v prvih štirih mesecih, ki kaže na kar 3,5 milijona evrov veliko luknjo, je Lavre dejal, da je ta posledica znižanja cene zdravstvenih storitev in dodatnega zaposlovanja kadra za potrebe nove onkologije, preostala izguba pa gre, tako kot v drugih bolnišnicah, na račun razmer v zdravstvenem sektorju.

Kot so v povezavi z zapletom ob primopredaji pojasnili na ministrstvu za zdravje, je način predaje poslov stvar dogovora med prevzemnikom poslov in posameznikom, ki posle predaja. Klub vsemu pa menijo, da je v sistemu, ki je tako obsežen, zapleten in raznolik, kot je UKC Maribor, kakovostna predaja poslov nujna za čimprejšnji začetek dela novega direktorja. "Zgolj ustna primopredaja poslov novemu direktorju težko zagotovi ustrezne informacije, ki so nujno potrebne za začetek vodenja tako zahtevnega javnega zdravstvenega zavoda," so še dodali na ministrstvu.

UKC Maribor razkril alarmantne podatke