Zdravila bodo umaknjena do ponedeljka. Foto: MMC RTV SLO
Zdravila bodo umaknjena do ponedeljka. Foto: MMC RTV SLO
Obisk tovarne zdravil na Poljskem

Do ponedeljka bo umaknjenih sedem izdelkov, med njimi tudi ascalcin plus, ki se ga prodaja kot galenskega. To bodo morali storiti zaradi odločbe agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Agencija izdelke sicer označuje za varne, a meni, da bi morali imeti dovoljenje za promet oziroma bi morali biti registrirani kot zdravila. Odločba o prekršku bo izdana do polovice februarja.

"Ne gre za sporna zdravila"
Dopisnik RTV Slovenija Boštjan Anžin pa si je medtem ogledal podjetje Polfa Lodž, kjer zdravila izdelujejo. Poudarjajo, da ne gre za sporna zdravila in da v farmacevtski industriji ni nič nenavadnega, če nekatere dele proizvodnje opravijo partnerji. Pri galenskih zdravilih to sicer ni pogosto, vendar po besedah direktorja uprave Polfe Lodž, Marka Dolžana, to v zakonodaji niti ni določeno natančno.

V priloženi videonovici si lahko ogledate celoten prispevek obiska v farmacevtskem podjetju na Poljskem, ki ga je pripravil naš dopisnik Boštjan Anžin.

Kot je razložil, v podjetju proizvajajo vrečke, ki niso njihova blagovna znamka, zato tudi niso nosilci dovoljenja za promet, tako tudi proizvodnjo prekinejo, torej izdelka ne zapakirajo. Zadnjo analizo nato opravi partner, ki izdelek zapakira in pošlje v promet.

Njaveč surovin za izdelavo sicer prihaja iz Amerike in Evrope, a po Dolžanovih besedah sta Kitajska in Indija, kjer marsikdaj poskrbijo za boljšo dokumentacijo in več certifikatov od konkurence, že prevzeli 80 odstotkov svetovne proizvodnje surovin.

Obisk tovarne zdravil na Poljskem