"Eden se je lahko okužil na vhodu, pustil na kljuki ali prinesel okužbo do pulta," o mogočih poteh prenosa virusa pravi lastnik mesnice, ki si je ob izsledkih nadzora oddahnil. Foto: Shutterstock

Kot so po končani preiskavi NIJZ-ja, Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) ter Nacionalnega laboratorija za zrak, okolje in hrano (NLZOH) povzeli na nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je bil med 25. in 30. decembrom 2021 v Ilirski Bistrici zaznan izbruh nalezljive bolezni.

Kaj so norovirusi?

Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi. Ti se prenašajo s stikom med ljudmi, z okuženo hrano in vodo ali dotikanjem kontaminiranih površin. Virus povzroča vnetje želodca in/ali črevesja (akutni gastroenteritis). Laično bolezen imenujemo tudi "trebušna gripa", čeprav bolezen ni posledica okužbe z virusi gripe.

Vir in več informacij: NIJZ

"Z znaki akutnega gastroenterokolitisa je zbolelo 123 ljudi. Pri večini obolelih sta okužbo spremljala bruhanje in vodena driska, pri nekaterih tudi povišana temperatura. Navajali so tudi slabost in bolečine v trebuhu. Pri devetih vzorcih blata obolelih občanov je bil kot povzročitelj izoliran norovirus GI/GII. V enem vzorcu blata je bil izoliran Bacillus cereus," so navedli.

Zaradi okužbe so pregledali 139 ljudi, trije so navedli, da sumljivih živil niso jedli in niso imeli prebavnih težav, 13 jih je navedlo, da so jedli tatarski biftek iz navedene mesnice in niso imeli prebavnih težav. 12 ljudi pa je navedlo, da niso jedli nobenega sumljivega živila, zboleli pa so dan ali dva za drugimi. Prebavne težave so imeli tudi njihovi družinski člani, ki so navedli, da so jedli eno od sumljivih živil.

"Iz poročila o mikrobiološkem preizkušanju živila (tatarski biftek) je razvidno, da so preizkušani parametri v mejah sprejemljivih vrednosti. Iz tega je mogoče sklepati, da ne gre za okužbo živil, kupljenih v mesnici, temveč za kontaktni prenos verjetno prek embalaže, ki je prišla v stik z delovnimi površinami, predvsem tistimi, ki se jih dotikajo stranke (prodajni pult, POS-terminal, dozator razkužila)," so zapisali na NIJZ-ju.

Izvedeni ukrepi ob izbruhu bolezni so obsegali: epidemiološko poizvedovanje, odvzem brisov na snažnost rok mesarja in opreme v mesnici, zdravniški pregled zaposlenih v mesnici, odvzem vzorca sumljivega živila pri oboleli osebi, odvzem vzorcev blata pri nekaterih obolelih, izveden je bil izreden nadzor pristojne inšpekcije službe v mesnici.

NIJZ

Ob tem so poudarili, da ni izključena niti možnost predhodnih okužb tistih, ki so se udeležili družinskih praznovanj, na drugih prednovoletnih prireditvah – poslovna druženja ob koncu leta, prednovoletne prireditve. "Ti ljudje so lahko okužbo prenesli v svoje domove in med sorodnike," so pojasnili na NIJZ-ju. NIJZ je zaposlenim v mesnici, v kateri so občani kupili živila, predlagal poostren higienski režim. Nove okužbe pozneje niso bile prijavljene, so še zapisali.

Lastnik mesnice si je oddahnil

Lastnik Aleš Milavec je po prejetju poročila nadzora za Radio Koper dejal: "Vesel sem, da se je ta afera zaključila. In vsaj vemo, od kod je okužba prišla. Poročilo pravi, da je prišlo do kontaminacije preko embalaže. Eden se je lahko okužil na vhodu, pustil na kljuki ali prinesel okužbo do pulta. To je zdaj več ugibanj. Glavno, da so potrdili, da ni bilo z mesom nič narobe."