Projekt je predvideval tudi heliport na strehi objekta. Na ministrstvu pravijo, da so pogodbo za dobavo in montažo helikopterske ploščadi, ki so jo imeli sklenjeno s SCT-jem, prekinili.
Projekt je predvideval tudi heliport na strehi objekta. Na ministrstvu pravijo, da so pogodbo za dobavo in montažo helikopterske ploščadi, ki so jo imeli sklenjeno s SCT-jem, prekinili. "Izbrali bomo novega dobavitelja oz. izvajalca po ustreznem postopku," so pojasnili. Foto: MMC RTV SLO

Pogodbo za izgradnjo nove urgence oziroma diagnostičnega, terapevtskega in servisnega objekta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je leta 2007 s konzorcijem SCT-ja, GPG-ja in Vegrada podpisal takratni minister za zdravje Andrej Bručan. A dela zdaj stojijo že vse od poletja in stečaja Vegrada.

SCT prevzel dela Vegrada, heliporta ne bo gradil
Čeprav na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da je SCT decembra podal pisno izjavo, da prevzema v izvedbo dela, ki naj bi jih po pogodbi izvedel Vegrad - saj so za izpolnitev celotne pogodbe zavezani vsi partnerji - pa težave, s katerimi se zadnje čase spoprijema tudi to gradbeno podjetje, ne vzbujajo pretiranih optimističnih pričakovanj.

S SCT-jem so namreč prekinili pogodbo izgradnje heliporta na strehi objekta, pogodbo za dobavo in montažo helikopterske ploščadi pa bodo, kot pravijo, sklenili z novim dobaviteljem oziroma izvajalcem.

Objekt bi že moral biti zgrajen
Po načrtu bi moral biti celoten projekt dokončan do konca leta 2009. Do konca 2008 bi moral biti zgrajen prizidek k obstoječi urgenci, v letu 2009 pa naj bi obnovili še stare prostore urgence. A glede na zadnje dogodke na ministrstvu zdaj ocenjujejo, da bodo prvi deli objekta končani v letu 2012, rok za dokončanje celotnega projekta pa se je premaknil v leto 2014.

Dvigala premajhna, vodovod ni primeren
A že pred stečajem Vegrada se je pri delih večkrat "zataknilo". Tako se je med drugim pokazalo, da so inštalacijski jaški premajhni, da vodovodna napeljava ne omogoča hitrih reakcij v primeru okužbe, v že vgrajena dvigala pa da ne gre najpogostejši tip bolniških postelj, ki jih imajo v UKC Ljubljana.

Leta 2007 so celoten projekt ocenili na 95,2 milijona evrov, vrednost dozidave, rekonstrukcije in obnove obstoječega objekta pa naj bi znašala 19,8 milijona evrov. Do zdaj so plačali le dela, ki so že bila opravljena, zagotavljajo na ministrstvu, ta pa znašajo okoli 9 milijonov 382 tisoč evrov.