V Fidesu poudarjajo, da pregledi v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami niso življenjskega pomena. Foto: BoBo/Borut Živulović
V Fidesu poudarjajo, da pregledi v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami niso življenjskega pomena. Foto: BoBo/Borut Živulović

Posledice stavke zdravniškega sindikata Fides so najhujše prav za najranljivejše, med njimi so tudi invalidi, ki ostajajo brez veljavnih vozniških dovoljenj. Edina ambulanta za voznike s posebnimi potrebami na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča namreč v času stavke ne izvaja zdravniških pregledov za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Po poročanju Radia Slovenija na pregled v tej ambulanti trenutno čaka 220 invalidov, 15 izmed njih pa je vozniško dovoljenje že poteklo.

Na nedelovanje ambulanta in težave invalidov, ki potrebujejo pregled za izdajo oziroma podaljšanje vozniškega dovoljenja, je Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije opozoril že prejšnji torek. V petek je k zagotovitvi delovanja edine tovrstne ambulante v državi pozval tudi zagovornik načela enakosti.

Z ministrstva so zato v petek inštitutu poslali dopis s stališči do obravnave pacientov v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami, ki preglede potrebujejo za vozniška dovoljenja. Vodstvo inštituta je z dopisom seznanilo stavkovni odbor zdravnikov. V nedeljo so nato z ministrstva za zdravje posredovali sporočilo za javnost, v katerem so izrazili prepričanje, da je opravljanje zdravniških pregledov za izdajo oziroma podaljšanje vozniškega dovoljenja invalidov storitev, ki je kljub zdravniški stavki nikakor ni upravičeno omejevati.

Na URI Soča bodo še naprej sledili zakonu o stavki

V odzivu so z URI Soča sporočili, da njihovi zdravniki razumejo in obžalujejo težave vseh pacientov, tudi invalidov, ki potrebujejo preglede za vozniška dovoljenja. Ker pa opravljanje zdravniških pregledov za izdajo oziroma podaljšanje vozniških dovoljenj invalidov v skladu z zakonodajo ne spada med storitve, ki se kljub stavki izvajajo, in ker omenjeni dopis in sporočilo za javnost nista zavezujoča pravna podlaga, se ti pacienti do preklica po pojasnilih URI Soča ne bodo obravnavali.

Sorodna novica Fides: Zdravniki med stavko niso dolžni opravljati nalog v zvezi z vozniškimi dovoljenji invalidov

Če se bodo pravne podlage z zavezujočim pravnim učinkom pristojnih institucij za to skupino pacientov spremenile, bodo takoj nadaljevali njihove obravnave, so napovedali. Obenem bodo zdravniki na URI Soča še naprej obravnavali vse skupine prebivalstva, predvidene kot nujne izjeme v času stavke, tudi v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami, so poudarili pri inštitutu.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež je po seji vlade ponovil, da je stališče ministrstva jasno – stavka je legitimna pravica vsakega posameznika, vendar v nobenem primeru ne sme iti na škodo najranljivejših. Napovedal je, da bodo nadaljnji ukrepi ministrstva "šli v smeri zaščite najranljivejših". Ukrepe naj bi sprejeli v nekaj dneh, je dejal.