V številnih slovenskih bolnišnicah potekajo priprave na stavko zdravnikov. Foto: Pixabay
V številnih slovenskih bolnišnicah potekajo priprave na stavko zdravnikov. Foto: Pixabay
Zdravnik
Slovenske bolnišnice bodo kljub stavki poskrbele za vse nujne primere. Foto: BoBo

V

Stavka bo potekala tako, da bodo zdravniki delali po 40 ur tedensko. V UKC-ju Ljubljana ob tem prvi teden ne pričakujejo bistvenih težav in zapletov pri delu. Ambulante bodo delale normalno, v okrnjenem obsegu pa bodo operacije in drugi posegi. Več težav pa utegne prinesti zaostritev stavke, saj bodo v tem primeru opravljali le storitve, ki so po zakonu nujne.

Tako bodo v času stavke zdravili vse akutno obolele za okužbami in z vročinskimi stanji. Ob tem bodo normalno obravnavali vse mladoletne bolnike in starejše od 65 let, nosečnice, vse nujne bolnike in bolnike s sumom na onkološko bolezen, ki bi lahko resno poslabšala njihovo zdravstveno stanje zaradi odložene diagnostike. Normalno bodo potekale tudi vse nujne preiskave.

V UKC-ju Ljubljana bodo ambulante za otroke delovale nemoteno
Druge bolnike, ki so bili v času morebitne stavke redno napoteni na ambulantne preglede, bodo prenaročili, tako da bodo ti pravočasno prejeli obvestila o nadomestnem terminu. Urgentna služba bo potekala kot običajno, ponekod na Polikliniki bodo zmanjšali število kontrolnih ambulant, za otroke bodo te delovale nemoteno. Bolniki bodo sicer v skladu s pregledom prejeli vse recepte in napotnice, prav tako bo brez zapletov potekalo delo na pediatrični kliniki, zagotavljajo v UKC-ju Ljubljana.

V UKC-ju Maribor napovedujejo, da bodo v torek vsi naročeni bolniki pregledani, saj usoda stavke še ni jasna. Če stavka dejansko bo, pa bodo določili, katere ambulante bodo delale in katere ne. Strokovna direktorica UKC-ja Maribor ob tem navaja, da bodo bolniki o vsem pravočasno obveščeni.

Priprave na oba scenarija
Tudi v celjski bolnišnici še niso začeli množičnega prenaročanja bolnikov, saj usoda stavke še ni znana. Preklicali pa so že nekaj nenujnih operacij. V jeseniški bolnišnici pričakujejo, da bolniki prvega tedna stavke ne bodo občutili, bodo pa sproti obveščali javnost o poteku stavke.

V bolnišnici Slovenj Gradec so pripravili načrt dela za oba primera. Če stavke ne bo, bodo delali naprej, ob morebitni stavki pa jo nameravajo izpeljati tako, da jo bodo bolniki čim manj občutili. Nekaj nezadovoljstva sicer pričakujejo, zato bolnikom svetujejo, naj spremljajo potek stavke.

V murskosoboški bolnišnici še nimajo pripravljenega podrobnega načrta poteka dela ob morebitni stavki. Tudi v novomeški bolnišnici se na morebitno stavko še pripravljajo in vsaj do petka bistvenih sprememb ne pričakujejo. Podobne napovedi prihajajo tudi iz novogoriške bolnišnice, kjer prvi teden ne načrtujejo zapiranja ambulant in odjavljanja naročenih operativnih posegov. To se bo zgodilo šele ob daljšem trajanju stavke.

Strah v kadrovsko podhranjeni bolnišnici Ptuj
Najbolj se, kot kaže, stavke bojijo v ptujski bolnišnici, ki je že tako kadrovsko najbolj podhranjena v Sloveniji. Kot je povedal direktor Andrej Levanič, je za njih vsak scenarij, ki ne poteka v običajni obliki, "pot v katastrofo". Že samo zaradi pomanjkanja anesteziologov lahko v celoti padeta kirurški in ginekološki operativni program.

Levanič je dejal, da so samo za ta teden odpovedali okoli polovico oziroma 20 nenujnih operacij. "Če bi se stvari nadaljevale, bi prihodnji teden morali takšne operacije odpovedati v celoti. Največ težav pa bi imeli z zagotavljanjem 24-urne službe na internem oddelku, in če bi se v celoti držali stavkovnih pravil, kadra ne bi imeli niti za pokritje urgentnih primerov."