Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Iz Splošne bolnišnice Celje so v sredo sporočili, da je pretekli konec tedna v pediatričnem urgentnem centru čakanje na obravnavo enega od spremljevalcev otroka tako razburilo, da je z brco v vrata nasilno vstopil v ambulanto, kričal na zaposlene in zahteval takojšnjo obravnavo. Še pred prihodom varnostnika je urgentni center skupaj z družino zapustil, nato pa po telefonu poklical v ambulanto in osebju dejal, naj ga pokličejo, ko bo otrok lahko na vrsti. Hkrati naj bi po telefonu zagrozil, "da bo prišel in vse postrelil", so navedli v celjski bolnišnici.

Sorodna novica V celjski bolnišnici moški nasilno vdrl v ambulanto in pozneje po telefonu grozil s streljanjem

Na urgenci s štirimesečnim dojenčkom čakali štiri ure

Moški, ki mu bolnišnica očita nasilno ravnanje, se je danes obrnil na uredništvo MMC-ja, ker je želel predstaviti svojo plat zgodbe. Gre za očeta štirimesečnega dojenčka, ki je pred obiskom urgentnega centra obiskal dežurno ambulanto v domačem kraju. Dojenček, pri katerem so opazili oteženo dihanje, je prejel diagnozo bronhitis in napotnico pod stopnjo "nujno", s katero so ga poslali v celjsko bolnišnico, da bi prejel zdravilo ventolin, navaja oče. "Odšli smo v urgentni center v Celju in se ob 11.00 vpisali. Nekaj čez 11.00 so ga sprejeli v triažo, kjer so ga medicinske sestre stehtale, izmerile višino in saturacijo ter dobile v roke napotnico s stopnjo "nujno". Nato smo čakali do 15.00, ko sem potrkal na vrata." Kot dodaja, je medicinsko sestro, ki jo je zanimalo, ali je v čakalnico prišel kdo na novo, vprašal, kaj bo s pacienti, ki čakajo že štiri ure. Sestra naj bi odgovorila, da ne čakajo nje, in spustila vrata, da bi se sama zaprla. Oče naj bi nato, kot sam opisuje dogodek, dvakrat jezno brcnil v odprta vrata in vprašal, koga potem čakajo. Sestra naj bi mu odgovorila, da čakajo na pediatrinjo. Nato naj bi iz ambulante prišla pediatrinja, da bi preverila, kaj se dogaja. Ko ji je moški pojasnil, da z dojenčkom čakajo že več kot štiri ure, naj bi pojasnila, da dela, kolikor zmore. Moški trdi, da je bil ves čas dogajanja na hodniku, ne v ambulanti.

"Nismo želeli, da otrok zboli za sekundarno okužbo"

Oče zavrača obtožbe, da je osebje verbalno napadel, prav tako zatrjuje, da ni zahteval takojšnje obravnave, temveč obravnavo štirimesečnega dojenčka po več urah čakanja z napotnico "nujno". Prav tako zavrača trditve, da je pozneje v telefonskem klicu osebju rekel, da bo vse postrelil. "Klical sem, da mi povedo, kdaj bom na vrsti, ker živimo 15 minut stran od bolnišnice in bi se vrnili. Nismo želeli, da otrok zboli za sekundarno okužbo," pojasnjuje v elektronskem sporočilu, ki ga je naslovil na uredništvo, in dodaja, da mu je danes žal, da so se stvari odvile v tej smeri.

V srednem sporočilu za javnost Splošne bolnišnice Celje so opomnili, da je njihov pediatrični urgentni center močno preobremenjen, saj se nanj obračajo tudi starši brez napotnic, ki bi lahko svoje otroke peljali k dežurni službi v bližnjem zdravstvenem domu. Dodali so še, da je od 75 do 90 odstotkov obravnav nenujnih. A če držijo navedbe očeta, primer štirimesečnega dojenčka z dihalno stisko ni bil eden izmed njih.

"Razumemo tesnobo in frustracije zaradi morebitnega dolgega čakanja na obravnavo in izvide, a nasilje ni in nikoli ne bo pravi odgovor za reševanje kakršnih koli težav in v nobeni od svojih oblik ni sprejemljivo. Nasilje zato odločno obsojamo in takšne dogodke predajamo v obravnavo ustreznim organom," so ob tem še poudarili v Splošni bolnišnici Celje.

Da so bili z dogajanjem seznanjeni, so sporočili tudi s Policijske uprave Celje, tja so napotili tudi patruljo, ki je "zavarovala posnetke varnostnih kamer", so zapisali. Moškemu so zaradi neizpolnjevanja ukazov varnostne službe izdali plačilni nalog in napovedali, da ga bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje.