Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po primeru zamenjave identifikacij bolnikov se je odzval direktor Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu Robert Potočnik, od koder sta bila bolnika poslana v celjsko bolnišnico.

"Do zamenjave stanovalcev v domu ni prišlo niti ni moglo priti. Zavedati se morate, da naši zaposleni v primerjavi z reševalci in zaposlenimi v bolnišnici stanovalce zelo dobro poznajo. Gospoda sta bila pri nas dolga leta in tudi sam osebno oba dobro poznam," navaja direktor doma Potočnik. Ob tem je dodal, da jih je tudi v domu dogodek pretresel.

Tudi reševalca Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica, ki sta bolnika prepeljala v Splošno bolnišnico (SB) Celje, sta vedela, kdo od stanovalcev je kdo, je dodal in se pri tem skliceval na poročilo ZD-ja Sevnica o izrednem dogodku. Zagotovil je, da sta imela stanovalca ob odhodu iz doma v bolnišnico pri sebi vsak svojo zdravstveno dokumentacijo z vsemi identifikacijskimi podatki.

Po informaciji o zamenjavi identifikacije bolnikov so interni strokovni nadzor izvedli tudi v ZD-ju Sevnica, kjer so opravili prevoz bolnikov iz doma starejših občanov v bolnišnico. Direktorica Vladimira Tomšič poudarja, da nadzor ni pokazal napak zaposlenih, ki sta opravila prevoz. Z zaposlenima je razgovor opravila tudi policija.

Sorodna novica V celjski bolnišnici zamenjali dva pacienta, umrlega pokopali pod napačno identiteto

Kot je pojasnila Tomšič, sta zaposlena v njihovi reševalni enoti prejšnjo sredo prejela naročilo za dva nenujna prevoza iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu v Splošno bolnišnico (SB) Celje. Ob prevzemu v domu starejših bolnika na roki nista imela identifikacijske zapestnice, kar je običajna praksa, je dejala.

Zaposlena – zdravstveni tehnik in medicinska sestra – po besedah direktorice zagotavljata, da zamenjave identifikacije bolnikov pri prevozu v celjsko bolnišnico ni bilo. "Kaj se je dogajalo znotraj bolnišnice, pa bodo morali pojasniti v bolnišnici," je dodala.

En bolnik je v bolnišnici pozneje umrl, drugega pa so v ZD Sevnica v sredo prepeljali nazaj v dom starejših občanov. Ob vrnitvi v dom je bila ugotovljena napačna identiteta bolnika. Zdravstvena delavca sta o tem obvestila pomočnico direktorice za zdravstveno nego, direktorica Tomšič pa je v četrtek odredila notranji strokovni nadzor.

V celjski bolnišnici je bil uveden izredni nadzor

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v četrtek pojasnil, da je imel bolnik, ki se je vrnil iz celjske bolnišnice v dom, na roki zapestnico z napačnim imenom. Direktor doma upokojencev Potočnik je pojasnil, da nameščanje zapestnic v domovih starejših ni predpisano in ni običajna praksa, prav tako jih ne namešča izvajalec reševalnih prevozov, pač pa jih bolniki dobijo v bolnišnici.

V domu so po njegovih besedah nemudoma preučili vse dogajanje ob predaji obeh stanovalcev reševalnemu prevozu, nepravilnosti pa niso ugotovili. Poudaril je, da sodelujejo s kriminalisti, SB-jem Celje, zdravstvenim ministrstvom in drugimi. "Naj dodam, da je dogodek tudi nas v domu močno pretresel, saj tudi svojce, ki so pri tem utrpeli največjo škodo, dobro poznamo," je še sporočil.

Prejšnjo sredo se je v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu pojavila potreba za prevoz dveh varovancev v bolnišnico. Ob prihodu v bolnišnico naj bi se zgodila zamenjava identifikacije. Eden od bolnikov je dva dni pozneje umrl, zaradi zamenjave identifikacije pa je bil pokopan pod identifikacijo drugega. Zamenjavo identitete so ugotovili ob vrnitvi drugega bolnika v dom.

Zaradi napačne identifikacije dveh bolnikov bodo na ministrstvu za zdravje uvedli izredni strokovni nadzor, je v četrtek napovedal minister Danijel Bešič Loredan. Na Zdravniški zbornici Slovenije poudarjajo, da bodo strokovni nadzor izvedli takoj, ko bodo zanj prejeli zaprosilo.

Minister je govoril s sinovoma bolnika, ki sta izvedela, da je pokojni v resnici njun oče, in s svojci, ki so izvedeli, da oseba, ki so jo pokopali, ni njihov svojec. Vsem se je v svojem imenu in imenu vlade opravičil.

Zdravstveni inšpektorat je v SB-ju Celje uvedel tudi inšpekcijski postopek v skladu s svojimi pristojnostmi.

Inšpekcijski postopek v SB Celje