Virus Zahodnega Nila prenašajo komarji. Foto: Reuters
Virus Zahodnega Nila prenašajo komarji. Foto: Reuters
Večina okuženih bolezen preboli brez simptomov. Foto: Reuters
Cepiva za preprečevanje okužb ni. Foto: BoBo

V okolici Ferrare v Italiji sta v četrtek umrla dva človeka, ki sta se pred tem deset dni zdravila v bolnišnici. Stara sta bila 69 in 86 let. Pred tem je konec julija zaradi okužbe z virusom Zahodnega Nila (VZN) umrl še en človek, so po poročanju francoske agencije AFP sporočile italijanske oblasti.

V Atenah pa so v novem izbruhu okužb s tem virusom umrli trije ljudje. Letos se je na območju grške prestolnice z virusom Zahodnega Nila okužilo že 60 ljudi, večino primerov pa so zaznali v zadnjem mesecu. "V zadnjem tednu smo imeli 17 novih primerov," so sporočili iz grškega centra za nadzor in preprečevaje bolezni.

V Grčiji so izbruh okužb zaznali že lani, ko so našteli 48 primerov in pet smrtnih žrtev.

Tudi na Madžarskem, v Romuniji in Srbiji
V članicah EU-ja so doslej okužbe z virusom Zahodnega Nila ugotovili še na Madžarskem in v Romuniji, pred kratkim pa so žrtve tega virusa našli tudi v Srbiji.

Prenašalci so komarji
Virus Zahodnega Nila se pojavlja na območjih tropskega in zmernega podnebja, primere te bolezni pa smo v preteklosti imeli tudi v Sloveniji. Gre za "sezonsko" bolezen, saj se pojavlja v tistih mesecih, ko so aktivni komarji, največ od julija do septembra.

Z virusom Zahodnega Nila se lahko okužimo tako s pikom tigrastega komarja rodu Aedes kot s pikom navadnega hišnega komarja rodu Culex. Komarji virus dobijo s sesanjem krvi okuženih ptic, ki predstavljajo naravni rezervoar bolezni.

Simptomi pri vsakem petem človeku
Večina okuženih bolezen preboli brez simptomov, le okoli 20 odstotkov pa jih razvije vročinsko bolezen z glavobolom in slabim počutjem, kar je glavni simptom virusa Zahodnega Nila. Tudi to običajno v nekaj dneh mine.

Pri manj kot odstotku okuženih pa lahko sledi težja nevrološka bolezen. Razvije se lahko vnetje možganskih ovojnic in možganovine z naslednjimi znaki: glavobol, otrdelost v vratu, zmedenost, šibkost mišic, ohromelost in koma. Smrt nastopi v manj kot enem primeru na 1.000 zbolelih. Težja oblika bolezni se razvije predvsem pri imunsko oslabelih ali starejših bolnikih.

Cepiva za preprečevanje okužb z VZN-jem ni.

Smrtni primeri zaradi virusa Zahodnega Nila
Smrtni primeri zaradi virusa Zahodnega Nila